To δαχτυλίδι , το 2004 και ο Σημίτης

11.9.09

Η σημερινή μέρα είναι αναμφισβήτητα μια μέρα ιστορική για το ΠΑΣΟΚ αλλά και συνολικότερα για την Μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Ο Κώστας Σημίτης δεν θα είναι πλέον μέλος της Ελληνικής Βουλής μετά από σχεδόν 3 δεκαετίες και μετά από μια πολιτική διαδρομή γεμάτη έντονα βιώματα .

Η πορεία του Κώστα Σημίτη είναι μια πορεία γεμάτη απρόοπτα και παράδοξα γεγονότα.

Το διάστημα της πρωθυπουργίας του (8 χρόνια και 2 μήνες από τον Ιανουάριο του 1996 έως τον Μάρτιο του 2004) αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους ως συνεχούς διαστήματος παραμονής στο αξίωμα του πρωθυπουργού, ξεπερνώντας το αντίστοιχο του Ανδρέα Παπανδρέου (7 χρόνια και 9 μήνες από τον Οκτώβριο του 1981 έως τον Ιούλιο του 1989).

Είναι ακόμη αξιοσημείωτο ότι στο ξεκίνημα αλλά και στο πέρας της πρωθυπουργίας του, δεν ήταν ταυτόχρονα και...

...αρχηγός του πλειοψηφούντος στη βουλή κόμματος, κάτι πρωτόγνωρο για τα σύγχρονα κοινοβουλευτικά χρονικά. Κατά τους 5 πρώτους μήνες της πρωθυπουργίας του πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και κατά τον τελευταίο μήνα, ο Γιώργος Παπανδρέου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Κώστας Σημίτης θα μείνει στην Ιστορία ως ο άνθρωπος που έστρεψε οριστικά το τιμόνι της Ελλάδας προς την Ευρώπη και το εκσυγχρονιστικό του έργο τον κατατάσσει δίπλα στους μεγάλους εκσυγχρονιστές της Ελληνικής Ιστορίας , δηλαδή δίπλα στους Χ.Τρικούπη και Ε.Βενιζέλο.

Η πρώτη τετραετία Σημίτη ( 1996-2000 ) ήταν ίσως η πιο παραγωγική περίοδος της Μεταπολιτευτικής Ελλάδας με μεγαλύτερη επιτυχία την πολυπόθητη ανάθεση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 .

Ακόμα όμως και σε αυτή την τετραετία μπήκαν σκιές . Η νύχτα στα Ίμια και το "ευχαριστώ" στους Αμερικανούς ξένισαν ενώ το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου αποτελεί μέχρι και σήμερα αιτία διαξιφισμών στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Η δεύτερη τετραετία Σημίτη μπορεί να ήταν εξίσου παραγωγική αλλά συνοδεύτηκε από ένα όργιο διαφθοράς και διαπλοκής στη Δημόσια Διοίκηση . Το ΠΑΣΟΚ συμπλήρωνε αισίως 20 χρόνια στην εξουσία και τα μικρομεσαία συνδικαλιστικά στελέχη του είχαν αποκτήσει νοοτροπία τουλάχιστον "καθεστωτική" . Οι συνεχείς διαγωνισμοί για τα διάφορα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων προσέφεραν μερικές ακόμα ευκαιρίας διαπλοκής...

Ο έλεγχος χάθηκε και μαζί τέλειωσε και η εποχή Σημίτη . Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στις...ρίζες του και ο Γιώργος Παπανδρέου αναλαμβάνει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μιας μεγάλης ήττας που ερχόταν την άνοιξη του 2004 .

Ως πρωθυπουργός , ο Σημίτης ήταν "επαγγελματίας" . Ως πολιτικός , ήταν μάλλον βαρετός κι άτολμος . Κάτι που του κόστισε και την πρωθυπουργία...

Νομίζω ότι ο Σημίτης δεν πίστεψε ποτέ ότι ελέγχει το ΠΑΣΟΚ . Ένιωθε πάντα ότι δεν θα τον καταλάβουν , ότι δεν θα τον στηρίξουν οι δικοί του άνθρωποι . Οι φόβοι του επαληθεύτηκαν αρκετές φορές με το "κίνημα των ταυτοτήτων" να αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Τελικά , οι δικοί του άνθρωποι ήταν κι αυτοί που θα του έκαναν τον μεγαλύτερο κακό γιατί δεν μπορείς να βλάψεις περισσότερο έναν παραγωγικό πολιτικό από το να βάλεις σκιές στα έργα του . Οι σκιές μπήκαν . Ο Θόδωρος Τσουκάτος μετουσίωσε όλους τους φόβους του Κώστα Σημίτη . Εκσυγχρονισμός και μικροκομματισμός δεν πάνε μαζί . Το κατάλαβε αργά , δεν το πολέμησε ποτέ .

Η συμπεριφορά του Σημίτη από το 2004 αποδεικνύει του λόγου το αληθές . Ο πρώην πρωθυπουργός υπήρξε πάντα ένας μέτριος πολιτικός που παραλίγο να καταλήξει ο Επίτιμος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Μόνος του μπήκε στη διαδικασία σύγκρισης των πεπραγμένων του με τα πεπραγμένα της νέας ηγεσίας . Μόνος του μπήκε σε μια διαδικασία ανταγωνισμού με τον Γιώργο Παπανδρέου.Ίσως γιατί ποτέ μέσα του δεν κατάλαβε γιατί οι Έλληνες πολίτες του έδειξαν την πόρτα της εξόδου .

Η σημερινή του αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ γίνεται με τρόπο άδοξο . Μοιάζει όμως να τον έχει επιλέξει ο ίδιος . Ποτέ στο παρελθόν ο Σημίτης δεν έδειξε να ελκύεται από καρέκλες κι αξιώματα . Ζήτησε να είναι επικεφαλής στο Επικρατείας από εγωισμό . Ζήτησε ουσιαστικά από τον Παπανδρέου να "αποκαταστήσει" δημοσίως την περίοδο Σημίτη η οποία εξάλλου αποδείχθηκε καλύτερη της περιόδου Καραμανλή.

Ο Παπανδρέου αρνήθηκε . Δεν έχουν πια εξάλλου ανοιχτούς λογαριασμούς . Το δαχτυλίδι που έλαβε ο Σημίτης στο Ωνάσειο το παρέδωσε πίσω στον Γιώργο το 2004.

Από τότε ουσιαστικά τράβηξε ο καθένας τον δρόμο του...

Παραπολιτικός


Κοινοποιήστε το στο Facebook