Μια ιδιόμορφη επέτειος

28.10.09

Είναι λίγο-πολύ γνωστό - το βλέπουμε εξάλλου και καθημερινά - ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες και ιδιαίτερα σε επίπεδο κοινωνικό και πολιτικό.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες που έχουν ορίσει ως εθνική επέτειο την ημέρα έναρξης του πολέμου κι όχι τη λήξη του . Γιορτάζουμε δηλαδή τον πόλεμο , κι όχι την ειρήνη !

Θα μου πείτε ότι δεν γιορτάζουμε ακριβώς αυτό αλλά το περίφημο ΟΧΙ της Ελλάδας στην πρόταση της Ιταλίας για αναίμακτη προέλαση του ιταλικού στρατού στα ελληνικά σύνορα.

Ακόμα κι έτσι όμως , η επιλογή της 28ης Οκτωβρίου μοιάζει παράλογη . Εκείνη την ημέρα , απλά είπαμε ΟΧΙ . Το ΟΧΙ όμως το εφάρμοσε ο ελληνικός λαός για 4,5 ολόκληρα χρόνια ! Δεν ήταν μια απλή έκφραση . Ο λόγος που επιλέχθηκε η 28η Οκτωβρίου οφείλεται και σε μεγάλο βαθμό και στον Εμφύλιο που ακολούθησε .

Αν επιλεγόταν μια ημερομηνία απελευθέρωσης , θα μας ακολουθούσε ακόμα και σήμερα μια ολόκληρη συζήτηση περί Αριστερών και Δεξιών που ελευθέρωσαν την Ελλάδα και το νερό στον μύλο των μετεμφυλιακών συζητήσεων θα έτρεχε άφθονο...

Ας γιορτάσουμε λοιπόν την έναρξη ενός πολέμου που κόστισε στην Ελλάδα χιλιάδες νεκρούς και διέλυσε κάθε έννοια κράτους...

Παραπολιτικός

Κοινοποιήστε το στο Facebook