Πτήσεις Αθήνα - Κατεχόμενα με τις... ευλογίες της ΝΔ

24.10.09

Mπράβο Ντόρα - Μπράβο Κώστα

Εξηγήσεις από την Αθήνα πρόκειται να ζητήσει η Λευκωσία γιατί το υπουργείο Εξωτερικών επί Ντόρας Μπακογιάννη συναίνεσε, όπως αναφέρθηκε, να ξεκινήσουν πτήσεις στον άξονα ΑθήναΣμύρνη- Κατεχόμενα. Το θέμα των παράνομων πτήσεων προς το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου από τη Σμύρνη μέσω Αθηνών εξελίσσεται σε μείζον πολιτικό θέμα στη Λευκωσία, τη στιγμή που η κυπριακή κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει τις απευθείας πτήσεις προς την κατεχόμενη Κύπρο ώστε να αποκλεισθεί κάθε περίπτωση νομιμοποίησης των τετελεσμένων ή έμμεσης αναγνώρισης των Κατεχομένων.

Συγκεκριμένα, η Λευκωσία προειδοποιεί ότι η Αγκυρα θα...

...αξιοποιήσει την παραχώρηση άδειας στην αεροπορική σύνδεση Αθήνας- Σμύρνης για να εκτελεί η τουρκική αεροπορική εταιρεία Πήγασος πτήσεις από την Αθήνα (με ενδιάμεσο σταθμό τη Σμύρνη) και προς τα Κατεχόμενα. Η Λευκωσία διαμαρτυρήθηκε επίσης για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρία διαφημίζει τις παράνομες πτήσεις αυτές στα ελληνικά τρόλεϊ και σε καταχωρίσεις της στον ελληνικό Τύπο.

Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μ. Κυπριανού, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν μπορεί να εκδίδονται αεροπορικά εισιτήρια από Αθήνα προς Σμύρνη και ακολούθως προς το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου (Ερτζάν)».

Την ίδια ώρα η Αγκυρα προεκτείνει την κατοχή της Βόρειας Κύπρου και προς τη... θάλασσα προκαλώντας την άμεση αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία απειλεί να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Συγκεκριμένα, οι κατοχικές αρχές σε μια προκλητική τους ενέργεια, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Σημερινή», μετακίνησαν τις σημαδούρες στη θαλάσσια περιοχή Κάππαρη στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, προς ανατολάς, επεκτείνοντας έτσι την κατοχή και στη θάλασσα, περιορίζοντας σημαντικά τον χώρο ελεύθερης πρόσβασης των ακταιωρών της Κύπρου και των αλιευτικών. Στην περιοχή αυτή έχουν εντοπισθεί κοιτάσματα πετρελαίου και η κυπριακή κυβέρνηση προτίθεται να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στ. Στεφάνου δήλωσε χθες ότι οι σημαδούρες είναι παράνομες έστω και αν έχουν αντικατασταθεί με καινούριες, όπως διατείνεται η Αγκυρα.

Ο πρόεδρος κ. Δ.Χριστόφιας εν όψει της αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας απηύθυνε έκκληση προς την Αγκυρα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ομαλοποιώντας έτσι εμπράκτως, όπως είπε, τις σχέσεις της με τη Λευκωσία.

Πήγη : ΒΗΜΑ

Κοινοποιήστε το στο Facebook