ΤΑΞΙ ; Όχι ευχαριστώ...

27.10.09

www.mediasoup.gr

Του Δημήτρη Σωτάκη

Όταν, πριν μερικά χρόνια, κάποιοι αποκαλούσαν «ταρίφες» τους οδηγούς ΤΑΞΙ ενοχλούμουν ιδιαίτερα.

Γιατί τέτοια αντιμετώπιση-σκεφτόμουν-τι καφροκατάσταση είναι αυτή τώρα, να κράζουν τους ανθρώπους που εργάζονται όλη μέρα στο τιμόνι… δε μου άρεσε καθόλου αυτό. Όμως δεν μπορώ άλλο. Είναι γελοίο πια αυτό που συμβαίνει με τους ταξιτζήδες.

Μην αρχίσουμε πάλι τα αυτονόητα, ότι δεν πρέπει να τους παίρνει όλους η μπάλα και ότι υπάρχουν καλοί και κακοί επαγγελματίες, εντάξει, εντάξει. Αίσχος κύριοι. Τι άνθρωποι είναι αυτοί;

Όχι, δε θα πω για αυτούς που κλέβουν με τα φτιαχτά ταξίμετρα, δε με ενδιαφέρει αυτό τη συγκεκριμένη στιγμή. Μα καλά, τι γίνεται με τα ΤΑΞΙ;

Μήπως πρέπει να μπουν σε...

...τάξη μερικά στοιχειώδη ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία τους; Οι ταξιτζήδες θεωρούν στην Ελλάδα ότι το ΤΑΞΙ δεν είναι ΤΑΞΙ αλλά το Ι.Χ. τους, στο οποίο σε επιβιβάζουν και σε πάνε εκεί που θέλεις. Ότι σου κάνουν χάρη δηλαδή.

Οι μισοί ταξιτζήδες καπνίζουν επειδή έτσι γουστάρουν, μιλάνε στο κινητό τους μέσα στην κίνηση, σταματάνε για τσιγάρα, για να κατουρήσουν, για να παίξουν στοίχημα (μου έχει τύχει κι αυτό), για να πάρουν άλλους πελάτες, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν κατευθύνονται στην ίδια περιοχή με σένα.

Τα σκυλάδικα τέρμα, το αμάξι βρωμάει, βρίζουν με τα χειρότερα λόγια, είναι θυμωμένοι με το που μπαίνεις στο αυτοκίνητο, αισθάνεσαι ότι αν αντιμιλήσεις, θα φας και καμιά μπουνιά.

Όταν παίρνουμε ΤΑΞΙ, το παίρνουμε για σαφείς λόγους. Επειδή βιαζόμαστε ή επειδή θέλουμε να ταξιδέψουμε με μεγαλύτερη άνεση.

Για όση ώρα, λοιπόν, κυκλοφορούμε πάνω σ’ αυτό, εμείς αποφασίζουμε επειδή εμείς πληρώνουμε, μισθώνουμε ένα όχημα, μας ανήκει για δέκα, είκοσι λεπτά, κανείς δεν είναι σκλάβος μας, κανείς δεν είναι υπηρέτης μας, αλλά «νοικιάζουμε» ένα αυτοκίνητο για να πάμε εκεί που θέλουμε.

Άρα-κάτι που ισχύει και νομοθετικά-εμείς επιλέγουμε τι μουσική θ’ ακούσουμε, αν θέλουμε ανοιχτά ή κλειστά τζάμια, τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε και γενικά όλες τις λεπτομέρειες της διαδρομής.

Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό στους ερασιτέχνες οδηγούς που φέρονται στους επιβάτες με τον χειρότερο τρόπο πραγματικά.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, λειτουργεί μια γραμμή παραπόνων για τα ΤΑΞΙ

στον αριθμό 1019.

Να το καλείτε κάθε πέντε λεπτά παρακαλώ.



Κοινοποιήστε το στο Facebook