Το μεγάλο παιχνίδι με το έλλειμμα

19.10.09

Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό

Πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου , ο Γιάννης Παπαθανασίου και το οικονομικό επιτελείο της προηγούμενη κυβέρνησης εκτιμούσαν ότι το έλλειμμα δεν θα ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ . Ο Κώστας Καραμανλής είχε επαναλάβει την εκτίμηση αυτή σε αρκετές προεκλογικές του τοποθετήσεις

Το διάστημα εκείνο , ο διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδος κ.Προβόπουλος δεν είχε κάνει την παραμικρή δήλωση .

Αμέσως μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης , ο κ.Προβόπουλος μίλησε για έλλειμμα που ξεπερνάει το 10% κι ενδεχομένως να αγγίξει και το 12% . Με τις εκτιμήσεις αυτές συμφώνησε και ο νέος Υπ. Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου .

Το ερώτημα είναι φυσικά εύλογο . Πώς γίνεται να διπλασιαστεί το έλλειμμα μέσα σε έναν μήνα ; Κάποιος μας λέει ψέμματα ή προσπαθεί να μας κοροϊδέψει.

Για διαβάστε τι κατήγγειλε χθες στη Βουλή ο Γιάννης Παπαθανασίου :

Βλέπουμε σήμερα μία Κυβέρνηση να κάνει αυτό το οποίο δεν θα έκανε κανένας νοικοκύρης οικογενειάρχης, να μεταθέτει, δηλαδή, πολιτικές που ενισχύουν τα έσοδα για το επόμενο έτος και να επιταχύνει πολιτικές που αυξάνουν τις δαπάνες φέτος. Γιατί να μετατεθεί χρονικά η είσπραξη τουλάχιστον 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ από την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων και μάλιστα σε μία εποχή που...

...το μεγάλο μας πρόβλημα είναι τα έσοδα; Γιατί να μετατεθεί χρονικά ο διαγωνισμός, ή να καθυστερήσει, για το «ΞΥΣΤΟ», όταν πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε να εισπράξει το κράτος μέσα στο 2009; Γιατί να μετατεθεί χρονικά η είσπραξη του ΕΤΑΚ, ή των νέων τελών κυκλοφορίας; Γιατί δεν έχει κατ’ απόλυτη προτεραιότητα κινητοποιηθεί –μάλιστα μας κατηγορούσατε γι’ αυτό- ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και η ΥΠ.Ε, προκειμένου να ενισχύσει τα έσοδα, τα οποία λόγω της κρίσεως υστερούν; Και κυρίως, γιατί θα πρέπει μία σειρά από δαπάνες κάθε μορφής να πληρωθούν όλες τώρα, φέτος, τη στιγμή που λόγω της κρίσεως τα έσοδα υστερούν τραγικά και όχι σταδιακά, όπως θα έκανε κάθε λογικός άνθρωπος;

Είναι προφανές: Γιατί σας εξυπηρετεί να εμφανίσετε φέτος το έλλειμμα υψηλότερο και για μικροκομματικούς λόγους και για να μας πείτε του χρόνου τάχα ότι πετύχατε μεγάλη μείωση. Είναι δικαίωμά σας, αλλά είναι και δική σας η ευθύνη. Δεν παίζουμε κομματικά παιχνίδια με το έλλειμμα όταν η χώρα πληρώνει περισσότερα χρήματα για τόκους απ’ ό,τι για την εκπαίδευση των παιδιών μας και για την υγεία όλων μας. Όσοι το κάνουν αυτό θα το βρουν μπροστά τους και από τις αγορές και από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα απαιτεί περισσότερα και σκληρότερα μέτρα που τελικά θα τα πληρώσουμε όλοι μας και η ευθύνη είναι όλη δική σας.

Μας είπε δηλαδή ο πρώην Υπουργός Οικονομικών ότι το ΠΑΣΟΚ παίζει παιχνίδια με το έλλειμμα ώστε να μπορέσει να επικαλεστεί με πλάγιο τρόπο την θεωρία της καμμένης γης.Αυτό είναι το πρώτο σενάριο.

Το δεύτερο σενάριο δεν είναι και τόσο ευνοϊκό για τον κ.Παπαθανασίου . Αν το ΠΑΣΟΚ δεν παίζει παιχνίδια με το έλλειμμα , τότε η Νέα Δημοκρατία κορόιδεψε έναν ολόκληρο λαό και μάλιστα σε καιρούς οικονομικής κρίσης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κ.Προβόπουλος αποδεικνύεται ανεπαρκής για το αξίωμα που έχει αναλάβει . Δεν μπορεί ο διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδος να επιτρέπει στη Νέα Δημοκρατία να ψεύδεται για το έλλειμμα δημοσίως όπως και δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε πιθανολογούμενα παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ.

Τι ακριβώς συμβαίνει με το έλλειμμα κύριε Προβόπουλε ; Μπορείτε να μας πείτε πώς διπλασιάστηκε μέσα σε έναν μήνα ; Τους πολιτικούς δεν τους εμπιστευόμαστε .

Θέλουμε την επίσημη τοποθέτηση του επικεφαλής μιας Ανεξάρτητης Αρχής όπως είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα σχόλια δικά σας...

Κοινοποιήστε το στο Facebook