Αντώνης Καρπετόπουλος : " Το υφυπουργείο Αθλητισμού ήταν ένα τερατούργημα"

18.10.09

Το Β΄μέρος της απολαυστικής συνέντευξης του Αντώνη Καρπετόπουλου στην Παραπολιτική :

To A' Mέρος εδώ

Να σε πάω τώρα σε κάτι διαφορετικό αλλά αρκετά σημαντικό . Μετά από 20 χρονιά , δεν υπάρχει πια εκπρόσωπος του Αθλητισμού στην κυβέρνηση καθώς καταργήθηκε η οργανική θέση του υφυπουργού Αθλητισμού και οι αρμοδιότητες περνούν στην ΓΓΑ . Πώς το βλέπεις αυτό το μοντέλο ;

Το υφυπουργείο Αθλητισμού ήταν μια από τις πλέον τερατώδεις ελληνικές πατέντες . Πρώτα από όλα , δεν υπάρχει πουθενά , σε καμία πολιτισμένη χώρα του κόσμου . Το αστείο με αυτήν την ιστορία ήταν το εξής : αν θέλαμε έναν φορέα που να φροντίζει για τις χορηγίες των ομοσπονδιών , για τους οργανισμούς νεολαίας κι άθλησης , για τις υποδομές και για όλα αυτά , δεν χρειάζεται κάτι άλλο . Υπάρχει ήδη η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού η οποία τόσα χρόνια δεν έκανε απολύτως τίποτα . Αυτό που κάναμε όμως όλα αυτά τα χρόνια ήταν αρκετά κωμικό καθώς το υφυπουργείο Αθλητισμού αντιμετώπιζε τα αθλητικά ζητήματα σαν να μην ανήκουν στους κανόνες Δικαίου που ισχύουν για όλα τα υπόλοιπα θέματα . Σε καμία πολιτισμένη χώρα του κόσμου , δεν είναι δυνατόν να καταθέτει το υφυπουργείο Αθλητισμού φορολογικές ρυθμίσεις για ανώνυμες εταιρίες όπως είναι όλες οι ΠΑΕ ! Μα για τον λόγο αυτό υπάρχει το Υπ. Οικονομίας ! Με την ίδια λογική , θα έπρεπε να υπάρχει έναν Υπουργείο Εστιατορίων που να προτείνει φορολογικές ρυθμίσεις μόνο για τα εστιατόρια ! Δες ας πούμε και το θέμα του ντόπινγκ . Το ντόπινγκ και η διακίνηση ναρκωτικών είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα . Δεν υπάρχει καμία διαφορά . Στην Αμερική , για το ντόπινγκ είναι αρμόδιο το FBI . Ας φτιάξουν και στην Ελλάδα έναν ειδικό τομέα της Αστυνομίας , να ασχολείται με...

...τα ζητήματα αυτά . Πρέπει να ασχολείται έναν ολόκληρο υπουργείο με τα ζητήματα αυτά ; Υπάρχει το Υπ.Οικονομίας για τα οικονομικά των ΠΑΕ , των ΚΑΕ κτλ , υπάρχει το Υπ.Προστασίας του Πολίτη για τη βία στα γήπεδα κ.ο.κ . Ήταν χαζό να έχουμε ένα ολόκληρο Υπουργείο για αυτές τις δουλειές .

Θα λειτουργήσει καλύτερα το νέο μοντέλο δηλαδή ;

Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε ακόμα με σιγουριά . Δεν έχουν ακόμα καθοριστεί οι αρμοδιότητες του νέου κυβερνητικού σχήματος και δεν έχει ειπωθεί ακόμα κάτι συγκεκριμένο για τον Αθλητισμό . Μένει να δούμε και στην πράξη .

Επικεφαλής της ΓΓΑ θα είναι ο Παταβούκας ;

Δεν νομίζω . Νομίζω ότι ψάχνουν κάποιον που να είναι λιγάκι UFO . Να μην έχει σχέση δηλαδή με τον αθλητισμό άμεση και να ασχοληθεί κυρίως με την αξιοποίηση της ολυμπιακής κληρονομιάς και των ακινήτων . Δεν νομίζω ότι θέλουν να μπλέξουν με τις ομοσπονδίες και με τα υπόλοιπα…

Η γνώμη σου για τη νέα κυβέρνηση ;

Να σου πω την αλήθεια έχω μεγάλη περιέργεια να δω αν το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ενιαίο κόμμα γιατί κακά τα ψέματα τα κόμματα καθορίζουν και τις κυβερνήσεις . Για παράδειγμα , επί Ανδρέα Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα κόμμα το οποίο έλεγε ότι θα φέρει την Αλλαγή κι αυτό το πράγμα υποστηρίχθηκε συνολικά από όλους . Αντίστοιχα , ο Σημίτης είχε τον εκσυγχρονισμό .

Καταλαβαίνω τι θες να πεις . Κάπως έτσι την πάτησε και ο Καραμανλής ο οποίος δεν είχε κάποιο συγκεκριμένο στόχο . Ακόμα και ο Μητσοτάκης είχε την Κάθαρση η οποία αποτελεί ένα πολιτικό μήνυμα .

Ο Καραμανλής δεν είχε απολύτως τίποτα . Ήθελε απλά την εξουσία και να την διαχειριστεί . Μέχρι εκεί . Το λάθος που έκανε ο Καραμανλής ήταν το ότι άκουγε πάρα πολύ τους δημοσιογράφους οι οποίοι είναι συμφορά για τα κόμματα . Οι δημοσιογράφοι μπορεί να είναι καλοί στο να αναδείξουν ένα πρόβλημα , μπορεί να έχουν γνώμη αλλά προβλήματα δεν λύνουν . Το πρόβλημα ενός νοσοκομείου θα στο λύσει ένας γιατρός , όχι ένας δημοσιογράφος ο οποίος μπορεί μεν να είναι χρήσιμος αντιπολιτευτικά για να γκρινιάζει και να φωνάζει αλλά δεν μπορεί να λύσει προβλήματα . Όταν ο Καραμανλής λέει ότι το δεξί μου χέρι θα είναι ένας δημοσιογράφος , τα μαντάτα θα είναι κακά καθώς ο δημοσιογράφος θα ασχοληθεί με την επικοινωνία αλλά δεν θα κυβερνήσει ποτέ . Γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να το κάνει !
Για να επιτρέψω σε αυτό που έλεγα πριν , ο Παπανδρέου βρήκε ένα εύρημα αυτό της «πράσινης ανάπτυξης» . Ίσως να έχει έρθει και η κατάλληλη ώρα να εφαρμοστεί . Αυτό που δεν έχω καταλάβει ακόμα είναι ένα κόμμα ενιαίο . Κι αναφέρομαι πιο πολύ στο παλιό ΠΑΣΟΚ . Υπάρχει ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ το οποίοι συμπιέστηκε εντός κομματικών γραμμών από τον Σημίτη , πέρασε στον Γιώργο , τον στήριξε , δεν έχει βρει ακόμα έκφραση αλλά υπάρχει . Για παράδειγμα , η Λούκα Κατσέλη θα μπορούσε να είναι στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου . Τα πράγματα που λέει ήταν επίκαιρα το 1985 . Η ερώτηση είναι το κατά πόσο όλοι αυτοί θα μπορέσουν να συντονιστούν και να συμφωνήσουν . Περίμενα πάντως μια κυβέρνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει λίγο πιο έντονα κάποιους εθνικούς συναγερμούς . Να έρθει και να πει ότι «δεν πάμε καλά. Θέλει προσοχή » . Δεν είναι ότι απογοητεύτηκα αλλά περίμενα κάτι λίγο πιο διαφορετικό . Ο Παπανδρέου παιδεύεται να στηρίξει όλο αυτό το σχήμα γιατί ίσως να μην το εμπιστεύεται και πάρα πολύ . Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό . Δεν είναι λάθος να φυλάει κανείς τα νώτα του .

Νομίζω πάντως ότι η επόμενη μέρα της Νέας Δημοκρατίας την οποία και παρακολουθούμε δείχνει ότι δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν άλλο αυτό οι άνθρωποι στο τιμόνι της χώρας .

Όπως αντίστοιχα αυτό έγινε και το 2004 με το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν φάνηκε γιατί είχε μεσολαβήσει η εκλογή του Γιώργου και κάπου όλα αυτά κρύφτηκαν.

Πάντως μετά από αυτό που είδαμε στις φετινές εκλογές , ο Σημίτης θα πρέπει μάλλον να ευχαριστεί τον Θεό που είχε αποχωρήσει νωρίτερα . Θα έχανε κι αυτός με 10 μονάδες τουλάχιστον…

Ίσως και με περισσότερες . Ήταν λάθος του ΠΑΣΟΚ να κατέβει το 2004 στις εκλογές με σύνθημα την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας . Δεν έχουμε λύσει τα μεγάλα και τα σημαντικά για να ασχοληθούμε με όλα αυτά…

Παρότι ο «εκσυγχρονισμός» έχει σήμερα δαιμονοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ , και ο ίδιος ο Παπανδρέου ήταν υπέρμαχος αυτής της Πολιτικής . Άλλο που σήμερα κανείς δεν θυμάται τίποτα…

Ο Παπανδρέου ήταν φυσικά υποστηρικτής . Το γεγονός είναι πάντως ότι οι Έλληνες είμαστε συντηρητικοί άνθρωποι . Δεν συμμετέχουμε πολύ στα κοινά , γκρινιάζουμε και κάποιες φορές απαιτούμε χωρίς να ξέρουμε καν τι ακριβώς ζητάμε . Δεν είναι λοιπόν κακό να εμφανίζονται που και που διάφορα τέτοια κινήματα όπως ο εκσυγχρονισμός . Είναι χρήσιμα γιατί μας βγάζουν λίγο από τη στασιμότητα . Ακόμα και η πρώτη κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν ουσιαστικά εκσυγχρονιστική , κι ας μην το έλεγαν τότε . Ο γέρος Καραμανλής προσπάθησε να ενώσει την Ελλάδα με την Ευρώπη . Δεν έλεγε ότι ήταν εκσυγχρονιστής αλλά στην ουσία ήταν . Ο Σημίτης καθιέρωσε τον εκσυγχρονισμό σαν ιδεολογική πλατφόρμα γιατί έπρεπε κάπως να ξεχωρίσει και μέσα στο ΠΑΣΟΚ .

Η γνώμη σου για τον Ανδρέα Παπανδρέου ;

Ο Ανδρέας ήταν πραγματικά ο εθνικός ψυχαναλυτής . Περισσότερο από το έργο του , ήταν λυτρωτικός για πολύ κόσμο ο λόγος του . Ειδικά για την Αριστερά , υπήρχε το αίσθημα ότι επιτέλους ήρθαμε κι εμείς .

Ήταν εξάλλου η πρώτη φορά που κυβερνούσαν οι ηττημένοι του Εμφυλίου…

Ακριβώς . Το καλό ήταν όμως ότι όλο αυτό δεν έγινε με κανόνες εκδίκησης αλλά με κανόνες συμμετοχής . Αυτό είχε βέβαια ως αποτέλεσμα να προκύψουν και κάποια πράγματα που είχαν πολύ μεγάλη πλάκα . Στην τετραετία 1981-1985 έχουν γίνει πάρα πολλά κωμικά πράγματα . Είτε μιλάμε για τις μεγάλες ταινίες της εποχής , είτε μιλάμε για τα σήριαλς της Αλλαγής είτε μιλάμε ακόμα και για τα λαϊκά τραγούδια της εποχής . Υπήρξαν ξαφνικά άνθρωποι 50 χρονών που είπαν ότι εμείς θα κάνουμε το ελληνικό rock ! Όλα αυτά συνιστούν μια πολύ χαριτωμένη περίοδο . Υπήρχε τότε μια τεράστια επιθυμία συμμετοχής . Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι τότε τα ΚΑΠΗ που ήταν ένα καινούριο πράγμα , διοργάνωναν εκδρομές στον Λυκαβηττό , χόρευαν εθνικούς χορούς και το βράδυ έδειχνε σχετικά αποσπάσματα η Αθλητική Κυριακή ! Ένα είδος μαζικού αθλητισμού ! Κάναμε τότε σαν Έθνος ότι σαχλαμάρα θέλαμε . Είχε έρθει στην Αθήνα για την πολιτιστική πρωτεύουσα επί Μελίνας ένας γιαπωνέζικος θίασος για να παίξει την Ηλέκτρα στα γιαπωνέζικα . Μαζεύτηκαν 3.000 φίλοι του ΠΑΣΟΚ τότε στο Θέατρο Βράχων και παρακολούθησαν την παράσταση ! Πολύ γέλιο .
Ο κόσμος άρχισε να παγώνει όταν μετά την πρώτη λιτότητα Αρσένη το 1985 , κατάλαβε ότι όλο αυτό το party κάποιος το πλήρωνε ! Δεν ήταν και τζάμπα !

Φαίνεται πάντως ότι από το 1989 που μπήκε η σκανδαλολογία στη ζωή μας , δεν σηκώσαμε κεφάλι…

Διαφωνώ . Η περίοδος του 2004 ήταν μια πολύ καλή χρονιά . Υπήρξε το Euro , οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλά και μια γενικότερη ανάπτυξη του κράτους παρά το γεγονός ότι την είχαν αναλάβει συγκεκριμένοι εργολάβοι κι όλα τα υπόλοιπα . Ο Έλληνας ένιωθε αρκετά καλά τότε . Αρκετά περήφανος .

Χάθηκε μεγάλη ευκαιρία το 2004 ;

Η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε όταν ο Έλληνας μέσα στην ματαιοδοξία του έβαλε μαζικά τα λεφτά του στο Χρηματιστήριο , τα 10πλασίασε και μετά ήθελε να τα 100πλασιάσει κιόλας ! Υπήρχε βέβαια και ο Παπαντωνίου που σου έλεγε ότι θα φτάσει στις 6.500 μονάδες αλλά αν όλο αυτό το είχαμε χειριστεί με μεγαλύτερη ωριμότητα , θα ήταν καλύτερα τα πράγματα σήμερα . Σου φταίει μεν η κυβέρνηση μέχρι ένα σημείο αλλά πρόσεξε κι εσύ .

Μετά μπήκαμε στο τρυπάκι της κατανάλωσης…

Να σου πω την αλήθεια εγώ δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα με την κατανάλωση . Από τον Ευρωπαίο που μαζεύει τα λεφτά του , βγαίνει μια φορά την εβδομάδα για φαγητό και τίποτα άλλο , προτιμώ χίλιες φορές τον Έλληνα που θα βγει και θα τα σπάσει στα μπουζούκια . Είναι προτιμότερο να έχεις χώρα που είναι χαρούμενη ακόμα και μέσα στην ανοησία της , παρά μια πλούσια χώρα χωρίς χαμογελαστούς κατοίκους . Αν ο άλλος περνάει καλά , δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα….

Περνάει πράγματι καλά ή μας το επιβάλουν κιόλας ;

Δεν νομίζω . Δεν έχω δει κανέναν να του επιβάλλουν κάτι με το ζόρι . Θα σου πω ένα παράδειγμα . Σκέψου λίγο τα μπουζούκια . Το 1980 τα λαϊκά τραγούδια είναι εξόριστα από τη μουσική σκηνή , τα παίζουν μόνο οι ραδιο-ερασιτέχνες . Παρ ‘όλα αυτά , στα μπουζούκια γίνεται πανικός . Ο Πανταζής σαρώνει , χτίζει το Διογένης Παλλάς και γίνεται της κακομοίρας . Όλα αυτά τότε δεν ήταν mainstream . Κάνει μια εμφάνιση τότε ο Στράτος Διονυσίου στην πλατεία Συντάγματος με το γνωστό « ο λαός τραγούδι θέλει» και πέφτει η πλατεία ! Πρέπει να ήταν το 1987 . Και καταλαβαίνεις ότι τότε υπήρχε ένα υπόγειο ρεύμα το οποίο δεν το καθόριζε τίποτα…
Σκέψου ας πούμε ότι στην Ελλάδα έχουμε ένα τεράστιο καλοκαίρι . Από αρχές Ιουνίου μέχρι αρχές Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια του οποίοι παραλύουν τα πάντα . Κλείνει η Βουλή , κλείνουν οι επιχειρήσεις , κλείνουν οι υπηρεσίες . Ο λαός το καθορίζει αυθόρμητα το καλοκαίρι με αυτόν τον τρόπο . Σκέψου ότι το καλοκαίρι αυτό ορίζει κι ένα συγκεκριμένο lifestyle το οποίο είναι καλοκαιρινό . Ο Σουηδός έχει χειμωνιάτικο lifestyle , θα κοιτάξει να ντυθεί ωραία και ζεστά . Ο Έλληνας ανυπομονεί να έρθει το καλοκαίρι , να τα πετάξουν έξω οι γκόμενες κτλ… Και μπορεί με όλα αυτά να βουλιάξει τελείως κάποια στιγμή το κράτος αλλά κατά βάθος το γουστάρουμε πολύ όλο αυτό.
Ο Έλληνας έχει τρια κινητά . Δεν του λέει κανείς να τα αγοράσει . Ο Αμερικάνος που ζει στην πλέον καταναλωτική κοινωνία δεν έχει τρία κινητά . Κυκλοφορεί ακόμα με τα beepers ! Εμείς γουστάρουμε όμως , είμαστε γκατζετάκηδες κτλ…

Ο Παπανδρέου ταιριάζει σε αυτή τη νοοτροπία ;

Μπα… Ο Παπανδρέου έχει πει κάποια πράγματα που μοιάζουν ακατανόητα στον πολύ κόσμο . Είναι η κλασική περίπτωση ανθρώπου που τον εκτιμούν στο εξωτερικό γιατί είναι πραγματικά ικανός . Εμάς δεν μας νοιάζουν όλα αυτά . Μετράμε πόσα σαρδάμ κάνει . Ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει πράσινη ανάπτυξη . Αυτή είναι και η ελπίδα μου όμως . Το ότι δηλαδή θα πορευτεί ο Παπανδρέου χωρίς να λογαριάζει και πολύ τη νοοτροπία του μέσου Έλληνα… Ο πατέρας του αντίθετα δεν το έκανε αυτό . Κυβέρνηση με μόνο γνώμονα τον μέσο Έλληνα .

Η γνώμη σου για το ΚΚΕ ;

Εκτιμώ πολύ το ΚΚΕ γιατί παιδεύεται πάρα πολύ να βρει έναν λόγο ύπαρξης στην ελληνική κοινωνία που δεν μοιάζει να είναι και τόσο φιλόξενη . Η νοοτροπία της Ελλάδας συνολικά την κατατάσσει στις πλέον αντικομμουνιστικές χώρες . Το ΚΚΕ είναι κάτι εντελώς ξένο για την Ελλάδα γι’ αυτό και έχει οδηγηθεί σε αυτόν το μαχητικό τρόπο διεκδίκησης . Το πραγματικό του πρόβλημα είναι το ότι δεν έχει βρει μια ιδεολογική πλατφόρμα που να περάσει σε έναν συγκεκριμένο κόσμο . Αν λοιπόν δεν φύγουν και με τα μηχανάκια από το Πέραμα , να πάνε να πλακωθούν στο Υπ.Εργασίας , δεν έχουν λόγο ύπαρξης . Έβλεπα και τις προεκλογικές συζητήσεις στην τηλεόραση και ήξερες ότι κάποια στιγμή θα εμφανιστεί « το 5λεπτο του ΚΚΕ» , θα βγει δηλαδή ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ , θα αγνοήσει όλα τα υπόλοιπα , θα βγάλει έναν ίδιο ξύλινο λόγο και τέρμα . Θα πρέπει το ΚΚΕ να περιμένει μήπως κάποια στιγμή υπάρξει μια μαζική μετάτοπιση του κόσμου προς αυτό .

Κάτι που δεν έγινε με την οικονομική κρίση…

Μα πώς να γίνει ! Η οικονομική κρίση δημιουργεί μια ανάγκη να «την βολέψουμε» κι όχι να πάμε σε κάτι νέο . Στην Ελλάδα , η ευημερία γεννά Αριστερά . Είναι παράξενο αλλά είναι πραγματικό .

ΣΥΡΙΖΑ . Μπήκε στη Βουλή κι άνετα…

Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από το ΚΚΕ . Δεν ακούω κι από αυτούς κάτι πολύ συγκεκριμένο . Αυτό με τους 11 αρχηγούς ήταν αστείο . Το ΚΚΕ είναι πιο σοβαρό κόμμα . Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας πιο «εύκολος» συνδυασμός . Μαζεύονται διάφοροι άνθρωποι που έχουν από μια ιδέα και είναι όλοι μαζί . Ανάθεμα κι αν ταιριάζουν όλοι αυτοί μεταξύ τους…

ΛΑ.Ο.Σ και Καρατζαφέρης ;

Κι αυτοί είναι χρήσιμοι . Μην κοροϊδευόμαστε . Ο ΛΑ.Ο.Σ εκπροσωπεί ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που είναι υπαρκτό . Δεν μπορείς να το κρύβεις κάτω από το χαλάκι . Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν μια δεξιά διακυβέρνηση όσο το δυνατόν πιο δεξιά . Για χρόνια ολόκληρα , το ποσοστό του ΛΑ.Ο.Σ ήταν μέσα στη Νέα Δημοκρατία αλλά και μέσα σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς . Ο Καρατζαφέρης προσπαθεί να κάνει το κόμμα του όσο το δυνατόν πιο ελκυστικό γίνεται . Το να εμφανιστείς στην Ελλάδα και να πεις ότι είμαι αυτός και πιστεύω αυτά , θέλει κότσια . Δεν είναι εύκολο πράγματα .

Πώς σου φαίνεται ο Ανατολάκης στη Βουλή ;

Έμεινα έκπληκτός όταν έμαθα ότι κατάφερε να εκλεγεί . Είναι ένα παιδί πολύ χαμηλών τόνων . Θα μπορούσε να γίνει βουλευτής η γυναίκα του η οποία είναι πάρα πολύ δυναμική. Ιδανικός βουλευτής του ΛΑΟΣ θα ήταν ο Νικοπολίδης . Μην σας κάνει εντύπωση αν τον δείτε σύντομα στη Βουλή . Ο Ανατολάκης πάντως εκπροσωπεί μια πραγματικά μερίδα της ελληνικής κοινωνίας , σημαίνει ότι κάποιος κόσμος ταυτίζεται με ανθρώπους σαν τον Ανατολάκη . Δεν είναι κακό . Σε μια Δημοκρατία χρειάζονται και μερικά αντιπροσωπευτικά δείγματα της κοινωνίας στην Βουλή . Καταλαβαίνω περισσότερο πάντως αυτόν που ψηφίζει τον Ανατολάκη παρά κάποιον που ταυτίζεται με κάποιον μεγαλοδικηγόρο που κατεβαίνει υποψήφιος .

Ποια χαρακτηριστικά πιστεύεις ότι πρέπει να έχουν οι πολιτικοί ;

Ή να είναι αυστηροί τεχνοκράτες ή να είναι παιδιά του δρόμου . Να τους συναντήσεις δηλαδή στον δρόμο , να πεις έχω αυτό το πρόβλημα και να το καταλάβει , να προσπαθήσει να το λύσει . Χρειαζόμαστε και ανθρώπους που μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους αλλά και ανθρώπους που έχουν πολύ μεγάλη ικανότητα σε συγκεκριμένους τομείς .

Κοινοποιήστε το στο Facebook