Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη : Το party τελείωσε

9.10.09

Την προσωρινή αναστολή του προγράμματος της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης στα Λύκεια της χώρας ανακοίνωσε το πρωί η νέα Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Η απόφαση είναι ΑΠΟΛΥΤΑ σωστή και οι αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν είναι αστείες.

Το πρόγραμμα της ΠΔΣ ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της τελευταίας κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη φιλοδοξώντας να καταπολεμήσει το φαινόμενο των φροντιστηρίων καθώς οι μαθητές θα είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ιδιαίτερα μαθήματα από καθηγητές που πληρώνονται από το Δημόσιο κι όχι από τους γονείς του . Ήταν ένα σχέδιο το οποίο θα εξασφάλιζε τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους .

Ήταν μια πραγματικά σπουδαία ιδέα η οποία δεν λειτούργησε ποτέ και παραμορφώθηκε από τον άρρωστο κομματισμό που κρατάει δέσμια κάθε ελπίδα ανανέωσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Γιατί έγινε αυτό ;

Οι καθηγητές που θα συμμετείχαν στα πρόγραμμα της ΠΔΣ θα ήταν αδιόριστοι καθηγητές οι οποίοι θα μάζευαν μόρια τα οποία θα τους επέτρεπαν να διοριστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα σε μόνιμες θέσεις.

Πώς να λειτουργήσουν όμως όλα αυτά σε μια διεφθαρμένη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ;

- Οι μόνιμοι καθηγητές που κάνουν ΠΑΡΑΝΟΜΑ...

...ιδιαίτερα μαθήματα στους μαθητές τους έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην λειτουργήσει η ΠΔΣ .

- Οι ωρομίσθιοι καθηγητές που συμμετείχαν το έβλεπαν σαν αγγαρεία και δεν καταδέχονταν να διδάξουν σε τμήματα που αποτελούντα από παιδιά μεταναστών.

- Οι καθηγητές που αναλάμβαναν τις προσλήψεις των ωρομισθίων καθηγητών φρόντιζαν να προσλάβουν μόνο πράσινα ή γαλάζια παιδιά τα οποία θα μπορούσαν πιο εύκολα να διοριστούν.

Υπήρξαν ωρομίσθιοι καθηγητές που στα χαρτιά έκαναν μαθήματα στα πλαίσια της ΠΔΣ σε 3-4 Λύκεια με σκοπό να μαζέψουν γρήγορα μόρια . Φυσικά για τις ώρες αυτές θα έπρεπε να πληρωθούν κιόλας από το Δημόσιο !

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά , όλοι οι προαναφερθέντες φρόντιζαν τα μαθήματα της ΠΔΣ να γίνονται αμέσως μετά τη λήξης της σχολικής ημέρας ! Δηλαδή ο μαθητής θα έπρεπε να παραμείνει στο σχολείο από τις 8:15 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα ! Ποιος μαθητής αντέχει τόσο ; Κανείς !

Όλα αυτά γίνονταν υπό την ανοχή των ελεγκτών του Υπ. Παιδείας .

Το αποτέλεσμα ήταν τα τμήματα της ΠΔΣ να υπολειτουργούν αλλά οι καθηγητές να πληρώνονται . Και τα φροντιστήρια συνέχιζαν να θησαυρίζουν !

Ταυτόχρονα , το Δημόσιο αδυνατούσε να εκπληρώσει τις χρηματικές του υποχρεώσεις απέναντι στους καθηγητές της ΠΔΣ οι οποίοι έχουν μείνει απλήρωτοι εδώ και μήνες !

Γιατί λοιπόν κλαίμε σήμερα για την ΠΔΣ ; Εμείς δεν την απαξιώσαμε ;

Ποια οικογένεια έστελνε τα παιδιά της στα τμήματα αυτά ; Πόσοι γονείς διαμαρτυρήθηκαν για το σκάνδαλο της διαφθοράς που παρακολουθούσαν ; Πόσοι γονείς δέχθηκαν να πληρώνουν ιδιαίτερα μαθήματα για τα παιδιά τους με τους ίδιους καθηγητές που είχαν και στο σχολείο ;

Το party τελείωσε ! Καλά κάνει η Διαμαντοπούλου κι αναστέλλει την ΠΔΣ !

Αρκεί η αναστολή να είναι προσωρινή . Οι λογικές του "πονάει χέρι , κόβω χέρι" θα μας αντίθετους . Η Διαμαντόπουλου οφείλει να βάλει μια τάξη και να επαναφέρει την ΠΔΣ η οποία αν λειτουργήσει σωστά , μπορεί να αποτελέσει ΤΟΜΗ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Θύματα της αναστολής αυτής είναι οι μαθητές όλων εκείνων των τμημάτων της ΠΔΣ τα οποία λειτουργούσαν σωστά χάρη στο φιλότιμο καθηγητών και γονέων .

Και πάλι πληρώνουν οι αδύναμοι τις αμαρτίες των ισχυρών .

Καλούμε την κ.Διαμαντόπουλου να εξετάσει το ζήτημα με ταχύτατους ρυθμούς ώστε να μην μείνουν χωρίς πρόσθετη στήριξη όλοι εκείνοι οι μαθητές που την έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η ομάδα της Παραπολιτικής


Edit : Για του λόγου το αληθές , δείτε και την απάντηση της Διαμαντοπούλου εδώ.

Κοινοποιήστε το στο Facebook