Ανοιχτή διακυβέρνηση ή ανοιχτή ακυβερνησία ;

3.11.09

Αν ψάξετε τις πρώτες αναρτήσεις της Παραπολιτικής μετά την εκλογή του ΠΑΣΟΚ , θα παρατηρήσετε ότι δεν έχουμε κάνει την παραμικρή αναφορά στην επιλογή της κυβέρνησης να εκλεγούν οι Γενικοί Γραμματείας των Υπουργείων με "ανοιχτές" διαδικασίες.

Την ώρα που τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ αποθέωναν την απόφαση του ΠΑΣΟΚ , εμείς επιλέξαμε να μην ασχοληθούμε με ένα εγχείρημα που έμοιαζε από την αρχή καταδικασμένο να αποτύχει .

Το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε με την διαδικασία αυτή να δημιουργήσει έναν έντονο συμβολισμό περί "διαφάνειας" σε κάθε πτυχή του Δημόσιου Βίου . Η προσπάθεια αυτή θύμισε σε πολύ τις δεκάδες απόπειρες αλλαγής του εκπαιδευτικού συστήματος από τις προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες κινήθηκαν στη λογική του "Αλλάζουμε την Γ' Λυκείου για να δείξουμε ότι προσπαθούμε".

Τι εννοούμε ; Ότι η διαφάνεια δεν ξεκινά...

...από τα ψηλά αλλά από τα χαμηλά . Σε μια κοινωνία εκπαιδευμένη στο ρουσφέτι και στον κομματισμό , η αντικειμενική επιλογή των Γενικών Γραμματέων αποτελεί μια κατάκτηση που κανείς δεν μπορεί να αξιοποιήσει . Είναι σαν να χρησιμοποιείς οικολογικό καυστήρα σε εργοστάσιο που συνεχίζει αδειάζει τα απόβλητα του στον παρακείμενο ποταμό !

Εξάλλου , ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα σε ένα Υπουργείο δεν είναι απλός . Ο Γενικός Γραμματέας αποκαθιστά σε δεκάδες δραστηριότητες τον ίδιο τον πρωθυπουργό , γεγονός που απαιτεί τη στοιχειώδη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο . Πόσο εύκολο είναι να παράγει αποτελεσματικό έργο ένα Υπουργείο όταν ο Υπουργός δεν γνωρίζεται καλά με τον Γενικό Γραμματέα ; Σκεφθείτε για παράδειγμα τον Γερουλάνο να προσπαθεί να συνεργαστεί με κάποιον σαν τον Ζαχόπουλο...

Οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων οφείλουν να είναι οι αρεστοί κι όχι απαραιτήτως οι άριστοι . Η αξιοκρατία και η διαφθορά στο Δημόσιο δεν θίγονται από τέτοιου είδους διαδικασίας . Θίγονται από σώματα-φαντάσματα όπως η Αγροφυλακή κι από μαζικούς διορισμούς κομματικών στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση.

Το opengov.gr απέτυχε γιατί το ΠΑΣΟΚ βιάστηκε . Το μόνο που κέρδισε η κυβέρνηση είναι η μη επιλογή κάποιων καθεστωτικών πράσινων συνδικαλιστών που κόπηκαν λόγω opengov.gr και οι οποίοι περίμεναν πως και πως να αντικαταστήσουν τους "γαλάζιους" συναδέλφους τους.

Είναι κι αυτό ένα κέρδος αλλά η διαφθορά δεν αντιμετωπίζεται έτσι...

Κοινοποιήστε το στο Facebook