11 Μαρτίου 1985

11.3.10

Ήταν ακριβώς 25 χρόνια πριν, όταν ο Μιχαήλ Σεργκέγεβιτς Γκορμπατσώφ ανέλαβε την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, διαδεχόμενος τον αποθανόντα Κονσταντίν Ουστίνοβιτς Τσερνιένκο.

Ο 79χρονος σήμερα Γκορμπατσόφ έμελλε να είναι ο τελευταίος ηγέτης της πάλαι ποτέ κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης, ο άνθρωπος που δίχασε όσο λίγοι την παγκόσμια κοινότητα.

Η θητεία του Γκορπατσώφ δεν ταυτίστηκε απλά με το τέλος της ΕΣΣΔ αλλά και με την πτώση των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων σε όλη την Ευρώπη. Ο άνθρωπος "με το σημάδι στο κούτελο" με την περίφημη Περεστρόικα (αναδιάρθρωση) εφάρμοσε οικονομικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της...

...παραγωγικότητας των πολιτών. Παράλληλα, με τη νομοθεσία Γκλάσνοστ (Διαφάνεια) επιχείρησε αφ’ ενός να περιορίσει τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα και να θέσει τις βάσεις για περισσότερη ελευθερία λόγου στη χώρα.

Το 1990 πήρε το Νόμπελ Ειρήνης για τη συμβολή του στο τέλος του ψυχρού πολέμου. Ωστόσο, πιστώνεται επίσης την κατάρρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

Σήμερα, στη Ρωσία ορισμένοι τον έχουν για ήρωα και κάποιοι ως τον άνθρωπο που τους κατέστρεψε, ενώ και οι απόψεις των ιστορικών διίστανται, καθώς κάποιοι τον χαρακτηρίζουν αναμορφωτή του υπαρκτού σοσιαλισμού και άλλοι, βασικό καταλύτη για την εξαφάνισή της Ρωσίας από το παγκόσμιο πολιτικό ισοζύγιο.

Είναι από εκείνες τις προσωπικότητες που λατρεύουμε να μισούμε, οι περισσότεροι χωρίς να ξέρουμε το γιατί...

Κοινοποιήστε το στο Facebook