Υποβάθμιση-σοκ για τη Μarfin

8.11.11

Διαβάζω στο ρεπορτάζ του ΒΗΜΑτος για την υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών από τον οίκο Moody's:

Για την τριπλή υποβάθμιση της Marfin, ο οίκος αναφέρει ότι «αντανακλά την εξασθένηση της πιστωτικής ικανότητας της τράπεζας, επιπρόσθετα από τη μείωση της δυνατότητας του κράτους να τη στηρίξει σε περίπτωση ανάγκης».

Η Marfin, συνεχίζει ο οίκος, «έχει μεγαλύτερη έκθεση σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και φθάνουν περίπου στο 91% του δείκτη κεφαλαίων tier 1 και την καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη σε ζημιές στο πλαίσιο της αναθεωρημένης συμφωνίας για μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα (PSI ) που ανακοινώθηκε στις 27 Οκτωβρίου».

Σύμφωνα με τον οίκο, η Marfin θα χρειαστεί...
 
...περισσότερο από 1 δισ. ευρώ προκειμένου να συμμορφωθεί με τον ελάχιστο δείκτη core tier 1 της Κεντρικής Τράπεζας στο 8% και να συμβαδίζει με το μίνιμουμ δείκτη της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (9%).

«Παρόλο που η τράπεζα εξετάζει διάφορες επιλογές για να αντιμετωπίσει αυτό το κενό, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών στην αγορά, η προσπάθεια αύξησης κεφαλαίου (που ισοδυναμεί με 5% του κυπριακού ΑΕΠ) μέχρι τον Ιούνιο του 2012 αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα η τράπεζα να απαιτήσει μεγάλη κεφαλαιακή στήριξη από την κυβέρνηση», υπογραμμίζει ο οίκος. 
 
Σχόλιο Παραπολιτικής: Εντελώς τυχαία, λίγες μέρες πριν είχε αποχωρήσει από την προεδρία της ο Ανδρέας Βγενόπουλος.