Ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης των τραπεζών με προνομιούχες μετοχές αφήνει ο Βενιζέλος

23.11.11

Διαβάζω στην Καθημερινή:

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει μέσω του EFSF, δηλαδή με την έκδοση προνομιούχων μετοχών.
(...)
Σε ό,τι αφορα την επανακεφαλαιοποίηση, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Θεωρητικά, εάν μπορούσε η επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να γίνει χωρίς εγγραφές στο ελληνικό δημόσιο χρέος, εάν μπορούσε αυτό να γίνει απευθείας από έναν χρηματοοικονομικό οργανισμό, όπως το EFSF, χωρίς να μεσολαβεί η υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου, τότε αυτός...


...ο πιστωτής που επανακεφαλαιοποιεί θα μπορούσε να κανονίσει μόνος του τον τρόπο με τον οποίο θα μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο κάθε ενισχυόμενου πιστωτικού ιδρύματος. Αν εμείς δεν αναλάβουμε την υποχρέωση, δεν έχουμε και λόγο να ενδιαφερθούμε για τον τρόπο κατοχύρωσης των συμφερόντων του Δημοσίου, άρα του Ελληνα πολίτη».

Σχόλιο Παραπολιτικής: Πολύ πρόσφατα δήλωσε στη Βουλή ότι η στήριξη θα γίνει με κοινές μετοχές (εδώ). Παρακολουθούμε στενά το θέμα.