Ανησυχία στις ΗΠΑ για την ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από το Ιράν

28.11.11

Διαβάζω στην Καθημερινή:

Tαυτοχρόνως προκύπτουν σοβαρότατα γεωπολιτικά ζητήματα, μιας και έχει αυξηθεί κατά πολύ η εξάρτηση της χώρας απο το Ιράν. Συγκεκριμένα έχει ανέλθει στο 35% το ποσοστό των εισαγόμενων καυσίμων από την εν λόγω χώρα ενώ ως πρόσφατα έφτανε το 18%. Ηδη τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και η Κομισιόν έχουν εκφράσει την ανησυχία τους στην ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας το γεγονός ότι έχουν γίνει πολύ πιο αυστηρές οι διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν.

Η Αθήνα απαντά όμως πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, καθώς το Ιράν είναι η μόνη χώρα που διευκολύνει την Ελλάδα και δεν υπάρχει ευρωπαϊκή στήριξη για τις προμήθειες καυσίμων με άλλο τρόπο. Oι παραδοσιακοί...


...προμηθευτές της χώρας σε αργό, εμφανίζονται επιφυλακτικοί, λόγω του επιδεινούμενου ρίσκου, κι έτσι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές από το Iράν. Tο θέμα έχει προκαλέσει την ανησυχία των HΠA, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, απηύθυναν διάβημα προς την ελληνική πλευρά. «Mας έχουν κόψει τις πιστώσεις οι άλλοι παραγωγοί», ήταν η εξήγηση της ελληνικής πλευράς.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Το λες και λίγο "νταβατζιλίκι" το εν λόγω διάβημα...