Ποιος έριξε τον Παπανδρέου;

8.11.11

Tου Μπαμπη Παπαδημητριου

Τι έριξε τον Γιώργο Παπανδρέου; Τα λάθη του ή τα συμφέροντα; Οι άνθρωποι που αγαπούν τον ΓΑΠ πιστεύουν ακράδαντα ότι η κυβέρνηση του τρίτου στη σειρά Παπανδρέου έπεσε επειδή τα έβαλε, ταυτοχρόνως, με τα μικρομέγαλα συμφέροντα αυτού του τόπου. Η θέση αυτή είναι πάντοτε δύσκολο να επιβεβαιωθεί. Εχει το χάρισμα να είναι αυτονοήτως ορθή, αφού, στις δημοκρατίες, ο καθένας που θίγεται, είτε αυτό πραγματικά ισχύει είτε απλώς έτσι το εκτιμά ο ίδιος, έχει το δικαίωμα να αντιδράσει με όποιο, νόμιμο, μέσον έχει διαθέσιμο.

Ηταν σαφές ότι ο κ. Παπανδρέου είχε απέναντί του μια απείθαρχη στρατιά πολιτικών που νοιάζονταν μόνον για το εκλογικό τους «τομάρι» και όχι για την κατά το δυνατόν καλύτερη κατασκευή του νέου οίκου των Ελλήνων. Οσο κι αν όλοι, άλλος...


...πολύ κι άλλος λιγότερο, είχαν ευκρινώς αντιληφθεί ότι χρειαζόμασταν επειγόντως ένα νέο εθνικό συμβόλαιο, κανείς δεν ήταν πρόθυμος να καθήσει στο τραπέζι του... συμβολαιογράφου.

Χρέη συμβολαιογράφου θα έκανε, βεβαίως, η τριμερής εκπροσώπηση των πιστωτών μας. Το ισχύον κοινωνικό συμβόλαιο, τα περίφημα «κεκτημένα» που επικαλούνται σε κάθε ευκαιρία πονηροί λαϊκιστές, το ελληνικό κοινωνικό κράτος που απειλεί η «τρόικα» και η διεθνής συνωμοσία των αγορών να γκρεμίσει είχε γίνει ένα παλιόχαρτο. Το πολύβουο «κόμμα της δραχμής», αντιλαμβανόμενο πολύ καλά τις τεράστιες ευθύνες του για την κατακρήμνιση στην οποία οδηγηθήκαμε, απειλούσε τον Γιώργο Παπανδρέου με κάθε τρόπο.

Η ενδιαφέρουσα συνέχεια εδώ.