Ξεμπλοκάρει ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης!

4.11.11

Ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με τον αγωγό πετρελαίου Burgas - Αλεξανδρούπολη:

Δρομολογείται η τελική φάση αδειοδότησης του αγωγού πετρελαίου Burgas - Αλεξανδρούπολη, μετά την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας με την οποία έκανε θετική αξιολόγηση της νέας περιβαλλοντικής μελέτης του αγωγού για το λιμάνι του Burgas που είχε παραδοθεί πριν λίγες εβδομάδες. Η απόφαση γνωστοποιήθηκε στην εταιρεία Υλοποίησης του Αγωγού (T.B.P.) με χθεσινή επιστολή του Βουλγαρικού Υπουργείου και ανακοινώθηκε σήμερα στο πλαίσιο της Ελληνοβουλγαρικής συνάντησης για το ίδιο θέμα, που διεξήχθη σήμερα στη Σόφια.

Η θετική αυτή αξιολόγηση, με δεδομένο ότι έχει ήδη προηγηθεί προ πολλού (27.07.2010) η αντίστοιχη αποδοχή εκ μέρους των αρμόδιων ελληνικών περιβαλλοντικών αρχών για την πληρότητα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του τμήματος του αγωγού στην ελληνική επικράτεια, σημαίνει ότι μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα τόσο...


...στην Ελλάδα όσο και στη Βουλγαρία οι προβλεπόμενες από το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης με το ενδιαφερόμενο κοινό, το περιφερειακό συμβούλιο και τους λοιπούς φορείς από τις περιοχές ευθύνης των οποίων θα διέλθει ο αγωγός.

Σημειώνεται ότι σήμερα έγινε στη Σόφια ελληνοβουλγαρική συνάντηση για τα περιβαλλοντικά θέματα του αγωγού με συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ε.Ε. και με συμμετοχή εκπροσώπων των Υπουργείων Περιβάλλοντος Ελλάδας και Βουλγαρίας.
Το ΥΠΕΚΑ εκπροσωπήθηκε από αντιπροσωπεία της οποίας επικεφαλής ήταν ο Γ.Γ. Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθ. Κ. Μαθιουδάκης και συμμετείχαν ο Διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ), Ν. Τολέρης και ο Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων, Χ. Πίππος.

Αναφορικά με το θέμα ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά θετική και δικαιώνει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία με σταθερότητα και επιμονή προώθησε και στήριξε όλες τις διαδικασίες, προκειμένου το εθνικής σημασίας έργο του αγωγού Burgas - Αλεξανδρούπολη να αντιμετωπιστεί από την περιβαλλοντική του πλευρά με τις καλές υπηρεσίες και το συντονισμό της Ε.Ε. και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής συνεργασίας ανάμεσα στις γειτονικές και φίλες χώρες Ελλάδα και Βουλγαρία. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που οι αρμόδιες περιβαλλοντικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας, γνωμοδότησαν θετικά ως προς την πληρότητα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Η σημαντική αυτή εξέλιξη, μετά μάλιστα την πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του Νομοσχεδίου που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο έργο ως έργο εθνικής σημασίας, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό σταθμό στην πορεία εξέλιξης του έργου. Με την ίδια προσήλωση στο στόχο θα συνεχίσουμε και στα επόμενα βήματα».Σχόλιο Παραπολιτικής:
Τι έγινε ρε παιδιά; Δεν υποτίθεται ότι οι Αμερικάνοι έριξαν τον Καραμανλή για να έρθει ο Παπανδρέου και να ακυρώσει τη συμφωνία για τους αγωγούς; Δεν είναι ήρωας τελικά ο Βούδας της Ραφήνας;