Ο Λοβέρδος, το AIDS και η παράνομη πορνεία

16.12.11

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε σημερινή τοποθέτηση του Υπ.Υγείας Ανδρέας Λοβέρδου η οποία μεταδόθηκε από το News247.gr με τον τίτλο "Να απελαθούν οι αλλοδαπές, φορείς του AIDS". Η ακριβής δήλωση είναι αρκετά διαφορετική:

Άρα, λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο, που το σεβόμαστε, κινητοποιήθηκε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κι αυτό είναι μια ανακοίνωση από την πλευρά μας, στο πλαίσιο της συλλογικής δουλειάς που γίνεται υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης τον Θεόδωρο Πάγκαλο, για να φύγουν από τη χώρα εκείνες οι γυναίκες οι οποίες είναι φορείς και ταυτοχρόνως εκδίδονται με τρόπο αδήλωτο, δηλαδή παράνομο. 

Στην ουσία του θέματος, η δήλωση του υπουργού Υγείας όχι απλά δεν προσφέρει κάτι στο δημόσιο διάλογο αλλά συμβάλει καθοριστικά σε μια...


...σύγχυση γύρω από αρκετά σημαντικά προβλήματα, τα οποία και εν πρόκειται να επιλυθούν μονάχα με δηλώσεις.

Το πρώτο πρόβλημα είναι αυτό της παράνομης πορνείας στο κέντρο της Αθήνας. Όσο δεν το λύνει το Υπ.Προστασίας του Πολίτη, παράγονται προβλήματα για τη δημόσια υγεία που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπ.Υγείας. Αν λοιπόν κάποιες από τις παράνομες πόρνες βρίσκονται παράνομα στη χώρα και δεν συντρέχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια, θα πρέπει να απελαθούν.

Αν κάποιες από τις παράνομες πόρνες βρίσκονται νόμιμα στη χώρα (πχ είναι Ελληνίδες) , θα πρέπει είτε να συλληφθούν είτε να "αξιολογηθούν" με κάποιον επίσημο τρόπο ώστε να λάβουν νόμιμη άδεια άσκησης του επαγγέλματος του.

Η σύνδεση αυτών των δυο προβλημάτων με το πρόβλημα του AIDS είναι σίγουρα ατυχής, πόσο μάλλον όταν καταλήγει σε μια συντηρητική πατερναλιστική κραυγή του τύπου "μην τις πηδάτε γιατί θα κολλήσετε και τις γυναίκες σας". Είναι μεν χρήσιμη η ενημέρωση των υποψήφιων πελατών για τους κίνδυνους που ενέχει η παράνομη πορνεία αλλά δεν αρκεί. Προσωπικά λοιπόν, ενοχλούμαι πολύ περισσότερο από αυτή την αποστροφή του υπουργού Υγείας:

Σας δίνω ορισμένα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε – και που αφορούν 600 οίκους ανοχής και studios οι οποίοι ελέγχτηκαν – η κυρία Κρεμαστινού, 7 λειτουργούσαν νόμιμα και από τα 20.000 περίπου εκδιδόμενα άτομα, μόνο τα 1.200 βρέθηκαν δηλωμένα, δηλαδή άτομα τα οποία τα περνάνε από τους απαραίτητους ιατρικούς ελέγχους. 

Δεν αρκεί ο υπουργός να εντοπίσει το πρόβλημα. Θα πρέπει και να το λύσει, διαφορετικά ας ασχοληθεί με την ερευνητική δημοσιογραφία ή με κάποιο άλλο επάγγελμα που δεν απαιτεί ενεργή ενασχόληση με τις λύσεις του (όποιου) προβλήματος. Έχω βαρεθεί σε αυτή τη χώρα να ακούω διαπιστώσεις και "εκκλήσεις".

Κλείνοντας, μιας και μπλέξαμε πολλά θέματα μαζί, ομολογώ ότι δεν έχω απάντηση στο τι κάνεις με έναν παράνομο μετανάστη που έχει AIDS, πόσο μάλλον όταν δεν διαθέτεις αρκετούς πόρους για τη Δημοσια Υγεία. Τον στέλνεις πίσω στη χώρα του; Τον περιθάλπτεις; Κι αν ναι, μέχρι πότε; Ειλικρινά δεν μπορώ να απαντήσω.