«Μόνο στις τουαλέτες έχουμε πλέον χώρο για κρατούμενους»

31.1.12

«Μόνο στις τουαλέτες έχουμε πλέον χώρο για κρατούμενους» είναι η τραγική περιγραφή διευθυντή σωφρονιστικού καταστήματος της χώρας σε επίσημο έγγραφο του προς τις αρμόδιες αρχές θέλοντας να καταδείξει γιατί είναι επιβεβλημένο το «λουκέτο» που έβαλαν, για πρώτη φορά στα σωφρονιστικά χρονικά, οι φυλακές Κορυδαλλού και Χαλκίδας!

Με επίσημο έγγραφο που απέστειλαν οι διευθυντές τους προς τις αρμόδιες αρχές γνωστοποιούν ότι κλείνουν τις πύλες των φυλακών γιατί δεν έχουν...


...χώρο για άλλους κρατούμενους πραγματοποιώντας ουσιαστικά λευκή απεργία μπροστά στο οξύ πρόβλημα του υπερπληθωρισμού των σωφρονιστικών καταστημάτων. Η κίνηση αυτή μπλοκάρει βέβαια όλες τις προφυλακίσεις, τις φυλακίσεις ακόμη και τις μεταγωγές κρατούμενων που έρχονται στον Κορυδαλλού προκειμένου να δικαστούν στα δικαστήρια της Αθήνας.  Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι η επισήμανση του διευθυντή των φυλακών Χαλκίδας που δηλώνει σε επίσημο έγγραφο του ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος πουθενά «παρά μόνο στις τουαλέτες...».

Χαρακτηριστική και η αποστροφή του διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού Ι.Ανέστη  ο οποίος αναφέρει επί λέξει: «Σας αναφέρουμε προς ενημέρωση σας ότι από σήμερα 27 Ιανουαρίου 2012  αδυνατούμε να παραλάβουμε κρατουμένους λόγω ασφυκτικής υπερπλήρωσης του Καταστήματος μας, η δύναμη του οποίου ανέρχεται σε 2.345 κρατουμένους».

Σχόλιο Παραπολιτικής: Το ρεπορτάζ του Capital.gr εδώ. Έχω γράψει δεκάδες φορές ότι αποτελούν μέγιστη ντροπή για τη χώρα η ποιότητα του ελληνικού σωφρονιστικού ιδρύματος.

Δυστυχώς, η μόνη λύση που συχνά-πυκνά εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις είναι η μείωση των ποινών που οδηγεί στην ταχύτερη αποφυλάκιση των κρατουμένων. Μόνο που το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό. Απαιτούνται αρκετά χρήματα κι ένα συγκεκριμένο πλάνο το οποίο σήμερα δεν υπάρχει...