Παρέμβαση Αλιβιζάτου υπέρ της συμμετοχής 3ου κόμματος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας

29.4.12

Παραθέτω τον επίλογο του σημερινού άρθρου του γνωστού συνταγματολόγου κ.Νίκου Αλιβιζάτου στην Καθημερινή:

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται αποκλειστικά στα δύο «μεγάλα» κόμματα δεν θα έχει τη δύναμη να προωθήσει επιτυχώς τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Πρώτον, γιατί ένα σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης θα αισθάνεται ότι, παρά την κρίση, τίποτα δεν άλλαξε, ότι οι ίδιοι άνθρωποι μας κυβερνούν ελέω τώρα εκλογικού νόμου. Έτσι, η νομιμοποιητική βάση μιας τέτοιας κυβέρνησης θα είναι περιορισμένη, ακόμη και αν το ποσοστό Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ υπερβεί αθροιστικά το 50% των ψήφων. Από την άλλη, ούτε η Ν.Δ. ούτε το ΠΑΣΟΚ έχουν δώσει επαρκή δείγματα ότι άλλαξαν. Το...


...αντίθετο μάλιστα συμβαίνει: οι προτάσεις του κ. Βενιζέλου για το πολίτευμα θυμίζουν μπαγιάτικο πυροτέχνημα. Ενώ η επιλογή του κ. Σαμαρά για την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας δείχνει πώς η Ν.Δ. αντιλαμβάνεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Ο μόνος παράγοντας που φαίνεται ικανός σήμερα να εμποδίσει τη διαιώνιση των παλαιοκομματικών πρακτικών των δύο «μεγάλων» είναι η συμμετοχή σε μια δική τους κυβέρνηση τουλάχιστον ενός «μικρού». Διότι, όπως ακριβώς συνέβη και με τον κ. Παπαδήμο, μόνον η παρουσία ενός «τρίτου» μπορεί να συγκρατήσει τους αποτυχημένους από το να σπρώξουν τη χώρα βαθύτερα στο κενό.

Αν λοιπόν ζητούμενο των εκλογών της προσεχούς Κυριακής είναι μια κυβέρνηση ισχυρή με προοπτική τετραετίας, αποφασισμένη να τα δώσει όλα για να βγάλει τη χώρα από την κρίση, η συνεργασία των δύο «μεγάλων» κομμάτων δεν αρκεί. Θα πρέπει η ψήφος μας να επιβάλει τη σύμπραξή τους με τουλάχιστον ένα από τα «μικρά», ακόμη και αν οι «μεγάλοι» ξεπεράσουν αθροιστικά τους 151 βουλευτές.

Στον καθένα μας απόκειται να κάνουμε τη σωστή επιλογή. Aν, από θυμό, δυσπιστία ή απογοήτευση, δεν αντέχουμε να ψηφίσουμε «μεγάλο» κόμμα, ας ψηφίσουμε «μικρό». Όχι συγκινησιακά, ούτε ως σπονδή στα νιάτα μας, αλλά αφού προηγουμένως ξεκαθαρίσουμε ότι το κόμμα που τελικά θα επιλέξουμε πιστεύει στην Ευρώπη, στην ευρηματικότητα του λαού μας και στη δυνατότητα ριζικών μεταρρυθμίσεων από σήμερα, με ελευθερία και δικαιοσύνη, δημοκρατία και αλληλεγγύη.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Ολόκληρο το άρθρο εδώ. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο...