Ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο George Soros και η Παραπολιτική

26.4.12

Στις 24 Απριλίου η Παραπολιτική δημοσίευσε μια πολύ συγκεκριμένη πληροφορία σχετικά με την επαγγελματική αποκατάσταση του κ.Γιάννη Βαρουφάκη στις ΗΠΑ. Το συγκεκριμένο post ανέφερε κατά λέξη ότι "ο κ.Βαρουφάκης θα απασχοληθεί για τουλάχιστον ένα χρόνο στο Seattle σε αντικείμενο που αφορά τις επενδυτικές δραστηριότητες του ιδρύματος George Soros."

Φαίνεται ότι ο δημοφιλής οικονομολόγος αξιολόγησε ως σημαντική για την εικόνα του τη συγκεκριμένη δημοσίευση και σήμερα επιχείρησε να απαντήσει μέσα...


...από τη στήλη του στο Protagon.gr. Όχι απρόσμενα, επέλεξε τον εύκολο δρόμο της μερικής διαστρέβλωσης της ανάρτησης μας επιχειρώντας να γοητεύσει ξανά το εύκολο κοινό που συχνά γοητεύει.

Ξεκίνησε γράφοντας:

Τα μάθατε τα νέα; Συνεργάτης του protagon δουλεύει για τον Soros στο Seattle των ΗΠΑ. Άρα, οι ιστοσελίδες που διαβάζετε έχουν «διαβρωθεί». Χρησιμοποιούνται για να παίζονται παιχνίδια εναντίον της πατρίδας. Κι εσείς; Εφόσον διαβάζετε ακόμα, συμμετέχετε σε αυτή την αντεθνική πλεκτάνη. Ντροπή σας!

Λυπάμαι που θα στεναχωρήσω ξανά τον κ.Βαρουφάκη αλλά ουδείς τον προσφώνησε με μόνη την ιδιότητα του "συνεργάτης Protagon" ενώ η ανάρτηση μας κατέληγε έτσι:

Προσωπικά, δεν θεωρώ ότι είναι "κακό" να δουλεύει κανείς για τον George Soros, θεωρώ όμως αναγκαίο να μην το αποκρύπτει όταν αρθρογραφεί δημόσια για την ελληνική οικονομία.

Τα περί "αντεθνικής πελάνης" τα επινόησε ο ίδιος ο δημοφιλής οικονομολόγος, προφανώς γιατί έκρινε αναγκαία για την επιχειρηματολογία του μια mini "θυματοποιήση" του. Συνέχισε χαρακτηρίζοντας "φαιδρά" τα όσα γράφονται και στη συνέχεια αφιερώθηκε στη σύνθεση μιας αγιογραφίας του George Soros.

Υποστηρίζει ότι γνώρισε τον γνωστό επενδυτή 10 μέρες πριν σε ένα συνέδριο αν και στην αμέσως επόμενη γραμμή τονίζει πως είχε αρχίζει ένα διάλογο μαζί του για το μέλλον του Ευρώ από την περασμένη χρονιά. Στη συνέχεια ο κ.Βαρουφάκης αναφέρει:

Όσο για τα περί εργασίας μου στο ίδρυμά του στο... Seattle (το οποίο απλώς δεν υπάρχει, καθώς το ίδρυμά του δεν έχει γραφεία στην πολή από την οποία σας γράφω τώρα), όταν θα σας πω (σε επόμενο άρθρο) τι κάνω εδώ που είμαι νομίζω ότι θα βάλετε τα γέλια (με όσους γράφουν τις ανοησίες αυτές).

Ως έξυπνος άνθρωπος, υποθέτει ότι καταλαβαίνει και ο ίδιος ο κ.Βαρουφάκης ότι με αυτήν του την αποστροφή δεν διαψεύδει απολύτως τίποτα. Η ανάρτηση της Παραπολιτικής δεν ισχυρίστηκε ότι εργάζεται σε έναν ουρανοξύστη που γράφει απέξω με μεγάλα γράμματα "George Soros Foundation" αλλά ότι ασχολείται με αντικείμενο που αφορά τις επενδυτικές δραστηριότητες του συγκεκριμένου ομίλου, κάτι που δεν προϋποθέτει την ύπαρξη γραφείων του ιδρύματος στο Seattle. Δεν διαβάζω κάτι που να διαψεύδει τη συγκεκριμένη πληροφορία, διαβάζω μονάχα μια αόριστη υπόσχεση μιας νέας ενημέρωσης σχετικά με το νέο του επάγγελμα.

Αξίζει πάντως να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του εδώ καθώς είναι γεμάτο ιστορικές ατάκες όπως:

Δεν ξέρω, και δεν θέλω να ξέρω, τι κάνει ο Soros, και ο κάθε Soros, στις αγορές χρήματος που αντιπαθώ. Αυτό που μπορώ να σας πω, και νομίζω ότι έχει σημασία, είναι ότι από τότε που ξέσπασε η Κρίση, το 2008, ο Soros καταθέτει συνεχώς προτάσεις επίλυσής της οι οποίες, αν γίνουν αποδεκτές, θα βοηθήσουν την χώρα μας (και βέβαια όλη την Ευρώπη). Και παράλληλα θα εξαφανίσουν τα αμύθητα κέρδη που θα έβγαζε ο ίδιος αν κράταγε το στόμα του κλειστό και απλά «έπαιζε» στις αγορές.

Με λίγα λόγια, ο κ.Βαρουφάκης μας λέει ότι θα μας πει τι κάνει στις ΗΠΑ μια άλλη φορά αλλά μέχρι τότε θα ήταν καλό να έχουμε κατά νου ότι ο George Soros είναι ένας συμπαθής κυριούλης που θέλει το καλό της Ελλάδας και για χάρη μας αρνείται να πλουτίσει άλλο.

Αν είχα έστω και μια αμφιβολία για την ποιότητα της πληροφορίας που δημοσίευσα, πια δεν έχω καμία...