Συνέντευξη/ Ντόρα Μπακογιάννη: Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις οφείλουν να συγκροτήσουν ισχυρή κυβέρνηση

4.5.12

Δυο μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της 6ης Μαΐου, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ.Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε στην Παραπολιτική για τις πολιτικές εξελίξεις και το διακύβευμα αυτών των εκλογών.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της:

-Πιστεύετε ότι ο άξονας “μνημονιακών”-”αντιμνημονιακών” δυνάμεων είναι σήμερα, στο δρόμο για τις εκλογές, υπαρκτός;

Ξέρετε στην Ελλάδα έχουμε την  τάση να βάζουμε ταμπέλες. Οι ταμπέλες όμως δε δίνουν απαντήσεις. Σημασία στη πολική και ιδιαιτέρως την ώρα που...


...ο τόπος περνάει την πιο κρίσιμη περίοδο της μεταπολιτευτικής του ιστορίας, έχει ποιες είναι οι θέσεις και οι λύσεις που καταθέτεις. Όλα τα άλλα είναι επικοινωνιακά τερτίπια και ωμή παραπλάνηση. Και δυστυχώς οι προτάσεις των «αντιμνημονιακών», λεγόμενων,  κομμάτων μπορεί να χαρακτηριστούν από αστείες μέχρι εθνικά επικίνδυνες. Ας μας πουν επιτέλους όλοι αυτοί που ονειρεύονται λύσεις με την Ελλάδα μέσα το Ευρώ αλλά χωρίς Μνημόνιο και Τρόικα πως θα το κάνουν; Γιατί με όλα αυτά για Κινέζους, Ρώσους και ΑΟΖ δεν κάνουν τίποτα διαφορετικό από το να πουλούν στους πολίτες φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ο κινέζικος οίκος αξιολόγησης μας υποβάθμισε στην απόλυτη χρεοκοπία, οι Ρώσοι δεν μας δανείζουν ούτε πετρέλαιο επί πιστώσει και οι Κύπριοι που έχουν ανακηρύξει την ΑΟΖ τους από το 1998 δεν περιμένουν να εισπράξουν ούτε ευρώ πριν το 2016. Ας σταματήσει η φαιοκόκκινη συμμαχία για μια στιγμή τις ανοησίες και ας μας πουν με τι λεφτά σκοπεύουν να πληρώσουν μισθούς, συντάξεις και φάρμακα με αυτά που προτείνουν. Λοιπόν, να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους όλοι ότι η διαρκής και αδιέξοδη διαμαρτυρία δεν οδηγεί πουθενά. Μόνο με ρεαλιστικές λύσεις και συγκεκριμένο σχέδιο θα δώσουμε διέξοδο στα προβλήματα που συσσωρεύονται. Όλα τα υπόλοιπα είναι ανώφελος λαϊκισμός που επενδύει στην οργή τους κόσμου και οδηγεί στην κατάρρευση.

-Η Δημοκρατική Συμμαχία έχει έναν ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη. Σε τι διαφέρει η προσέγγιση της από αυτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας;

Κοιτάξτε, τα δύο κόμματα που υπέγραψαν την δανειακή σύμβαση δεσμεύτηκαν και σε μία συγκεκριμένη πολιτική. Έβαλαν τις υπογραφές τους φαρδιές πλατιές, οι δύο αδιόρθωτοι Βενιζέλος και Σαμαράς. Το ζήτημα είναι όμως ότι τα δύο κόμματα που συγκυβέρνησαν ως τώρα, κολλημένα στην παρωχημένη πελατειακή νοοτροπία που καθιέρωσαν στον τόπο και ανίκανα να συγκρουστούν με τους κομματικούς τους στρατούς, δεν εφάρμοσαν τίποτα από όσα υπέγραψαν. Δύο χρόνια τώρα δεν έχει γίνει ούτε μία διαρθρωτική αλλαγή, μία αποκρατικοποίηση, κάτι που να αποδεικνύει ότι το σπάταλο και παράλογο κράτος που μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση έχει την πρόθεση να περιορίσει τον εαυτό του και να ελαφρύνει τους πολίτες. Χορτάσαμε φόρους και ψαλίδια στους μισθούς και τις συντάξεις. Έτσι όμως δεν πάμε μπροστά σε μία χώρα που οι άνεργοι ξεπερνούν πια το ένα εκατομμύριο.  Το μόνο που πετυχαίνουν με  φοροεπιδρομές και οριζόντιες περικοπές είναι η εντατικοποίηση της ύφεσης και της επακόλουθης απόγνωσης του κόσμου. Για αυτό και εμείς ωρυόμαστε τόσο καιρό ότι υπάρχει ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων. Και πείσαμε και τους εταίρους μας γι αυτό, αποδεικνύοντας ότι όταν έχεις σχέδιο και κοστολογημένες λύσεις κερδίζεις τον σεβασμό και την αναγνώριση. Μαζί με τους Ευρωπαίους Φιλελευθέρους, την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συντάξαμε την ατζέντα «Ελλάδα 2020». Αυτό το σχέδιο που προωθεί τις αποκρατικοποιήσεις, ενισχύει την επιχειρηματικότητα και εξασφαλίζει ένα μικρό ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για την ανάπτυξη, αποδεικνύει ότι ανάμεσα στην ατολμία των δύο εκπροσώπων του παλαιοκομματισμού και την ανευθυνότητα των υπολοίπων, υπάρχει ένας τρίτος δρόμος, ο φιλοευρωπαϊκός δρόμος της συνέπειας και σοβαρότητας. Ο δρόμος που διάλεξε από την αρχή η Δημοκρατική Συμμαχία αποφεύγοντας κάθε λογής τούμπες και πιρουέτες.

-Την επομένη των εκλογών, το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα κληθεί να αντιμετωπίσει το φάντασμα της ακυβερνησίας. Ποια πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι η στάση της Δημοκρατικής Συμμαχίας;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι την επομένη των εκλογών δεν υπάρχει περίπτωση αυτοδυναμίας. Όσο κι αν χτυπηθεί ο κ. Σαμαράς, όσες άδειες απειλές κι αν εκτοξεύσει, οι πολίτες έχουν στείλει εδώ και καιρό ξεκάθαρα το μήνυμα των συνεργασιών.  Και αυτό το φωνάζαμε από πολύ νωρίς στη Δημοκρατική Συμμαχία επιδιώκοντας σταθερά την σύνθεση και την συνεννόηση, όση λάσπη κι αν μας πέταξαν. Τελικά έφτασε η στιγμή που ήρθαν στα λόγια μας και κατάλαβαν ότι η εθνική προσπάθεια επιβάλει την συνεργασία όλων όσων πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Σήμερα, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν την κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση οι δύο αδιόρθωτοι επέστρεψαν στους μικροπολιτικούς υπολογισμούς  και τους ριψοκίνδυνους ακροβατισμούς. Ειλικρινά ελπίζω για το καλό όλων μας αυτός ο παραλογισμός να εξαντληθεί στα πλαίσια των προεκλογικών τους σκοπιμοτήτων και να την επομένη των εκλογών να μην επιτρέψουν στον λαϊκισμό τους να οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή. Γιατί μην κρυβόμαστε, δεν έχουμε το περιθώριο επαναλαμβανόμενων εκλογών. Οι φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις του τόπου οφείλουν με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας να συγκροτήσουν άμεσα ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας που θα προχωρήσει άμεσα τις προσυμφωνημένες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι στην επόμενη Βουλή θα είμαστε ο τρίτος ευρωπαϊκός πόλος, που θα διασφαλίσει την ομαλή υλοποίηση όσων χρειάζονται για την αναμόρφωση του κράτους και την αποφυγή όλων των κινδύνων που θα προκύψουν από το αμετανόητο πολικό σκηνικό.

-Θα αναλαμβάνετε την ευθύνη να συμμετάσχετε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας δυο ή περισσότερων κομμάτων;

Μα είναι σαφές αυτό. Είναι δυνατόν την ώρα που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, να παίζουμε παιχνίδια τακτικισμών και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης; Η Δημοκρατική Συμμαχία, είναι ανοιχτή σε συνεργασίες, θέτουμε όμως όρους ξεκάθαρους και προϋποθέσεις: προγραμματικές συγκλίσεις και δεσμεύσεις, έγγραφες από τους εταίρους ενός κυβερνητικού σχήματος. Σε αυτό είμαστε κάθετοι.

-Θα θέλατε να παραμείνει στα πολιτικά πράγματα ο Λουκάς Παπαδήμος; Βλέπετε κάποιο ρόλο για εκείνον;

Νομίζω όλοι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον Λουκά Παπαδήμο ότι ανέλαβε την χώρα σε μία τραγική κατάσταση τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς και κατάφερε με το προσωπικό του κύρος να αποκαταστήσει όσο ήταν δυνατόν την πληγωμένη της αξιοπρέπεια και αξιοπιστία. Από εκεί και πέρα, ξέρετε νομίζω ότι το δύσκολο έργο που έχει μπροστά της η επόμενη συγκυβέρνηση καθιστά την συνήθη ονοματολογία εκτός τόπου και χρόνου. Σημασία έχει να συμφωνήσουμε όλοι στο κράτος που θέλουμε να οικοδομήσουμε και να ξεκινήσουμε το δυνατόν συντομότερο τις αλλαγές που θα μας το εξασφαλίσουν. Αν αυτά θα γίνουν με Πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο ή τον κ. Σαμαρά και δεν ξέρω ποιον άλλο, μικρή σημασία έχει.

-Πώς αξιολογείτε την άνοδο της Χρυσής Αυγής;


Κοιτάξτε, η άνοδος της ακροδεξιάς είναι ένα γενικευμένο σύμπτωμα των καιρών που ξεπερνά τα εθνικά μας σύνορα. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε τα υψηλά ποσοστά που εξασφάλισε η  ακροδεξιά Λεπέν στον πρώτο γύρω τον γαλλικών προεδρικών εκλογών, αφού πρώτα καθόρισε και σε μεγάλο βαθμό την ρητορική και τον άλλων υποψηφίων. Καταλαβαίνετε λοιπόν το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και ως τέτοιο απαιτεί και ευρωπαϊκή λύση. Η πατριδοκαπηλία των νοσταλγών του ναζισμού και όσων εκμεταλλεύονται για ψηφοθηρικούς λόγους το τεράστιο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, δεν είναι λύση. Η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης επιβάλει ολοκληρωμένο σχέδιο, όπως αυτό της Δημοκρατικής Συμμαχίας, και όχι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

-Αν σας ζητούσα κάποια ονόματα υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που αξιολογείτε διαχρονικά ως επιτυχημένους, ποια θα μου αναφέρατε; Ή μήπως τελικά “όλοι ίδιοι” είναι;

Από εμένα ισοπεδωτικές λογικές και αφορισμούς του στυλ «όλοι είναι τα ίδια» δεν πρόκειται να ακούσετε ποτέ. Γιατί πολύ απλά δεν είμαστε, πώς να το κάνουμε; Τα τελευταία 30 χρόνια πολλοί άνθρωποι τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να προειδοποιήσουν, να φέρουν την αλλαγή, να διορθώσουν τα κακώς κείμενα. Δυστυχώς, έβρισκαν σταθερά απέναντί τους ένα βαθιά ριζωμένο πελατειακό σύστημα που παρέλυε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Εγώ ξέρετε θυμάμαι πολύ καλά τον πόλεμο που δέχτηκε για παράδειγμα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός της μοναδικής κυβέρνησης που πέτυχε δύο συνεχείς προϋπολογισμούς με πρωτογενή πλεονάσματα, όταν τόλμησε να παρεκκλίνει από την κυρίαρχη κρατικίστικη αντίληψη και να αποκρατικοποιήσει ζημιογόνους κρατικούς οργανισμούς.

-Στις εκλογές συμμετέχει ακόμα φιλελεύθερο κόμμα, η Δράση του Στέφανου Μάνου η οποία και φιλοδοξεί να εισέλθει στη Βουλή. Δεν είναι κάπως παράδοξο να μην κατέρχεστε από κοινού στις εκλογές όταν παράλληλα κατηγορείτε συχνά-πυκνά Βενιζέλο και Σαμαρά για αδυναμία συνεργασίας;

Φυσικά και είναι παράδοξο. Μπορώ όμως να έχω τη συνείδηση μου ήσυχη ότι κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεννοηθούμε και ας μην υπήρξε θετικό αποτέλεσμα. Εμείς προχωράμε μπροστά για να πετύχουμε τον στόχο αλλαγής του κράτους. Και για αυτό καλούμε όλους όσους μοιράζονται μαζί μας το όραμα των μεταρρυθμίσεων στις 6 Μαΐου να ψηφίσουν θετικά, να ψηφίσουν την Δημοκρατική Συμμαχία προσθέτοντας όσους γίνεται περισσότερους βουλευτές στον αυριανό αγώνα των διαρθρωτικών αλλαγών. Άλλωστε, είναι δεδομένο, πως οι περισσότεροι φιλελεύθεροι διανοητές και μεταρρυθμιστές είναι μαζί μας σήμερα και αναγνωρίζουν πως η Συμμαχία, είναι η γνήσια φωνή του εκσυγχρονισμού. Ο Γιώργος Μπήτρος, είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας μας, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, πρόεδρος του Forum για την Ελλάδα και πολλές ακόμα προσωπικότητες που έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στη διάδοση των ιδεών της ελευθερίας και την εδραίωση της φιλελεύθερης προοπτικής.   

-Ο κ.Τσίπρας βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στο μάτι του κυκλώνα καθώς επέλεξε να προσεγγίσει πολιτικά το ακροατήριο του Πάνου Καμμένου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Πώς κρίνετε τη στάση του; Περιμένατε ποτέ ότι θα στηνόταν ένα τόσο συμπαγές αντιμνημονιακό μέτωπο;

Μα για πιο συμπαγές μέτωπο μιλάμε τώρα; Πείτε μου εσείς πως θα συνεννοηθεί μία συγκυβέρνηση Τσιπροκάμένων για παράδειγμα στο θέμα της λαθρομετανάστευσης; Λοιπόν, αν αποφασίσαμε να καταστραφούμε ως χώρα, οι συνδυασμοί με τους οποίους μπορούμε να το καταφέρουμε είναι πολλοί. Όρεξη να υπάρχει. Η σύμπραξη αυτή, πάντως εγγυάται την ταχύτητα της συνάντησης μας με τα αποτελέσματα της Β. Κορέας.