Επινόησε δήλωση μέλους της τρόικας το Πρώτο Θέμα;

3.6.12

Έντονα αμφισβητείται για ακόμα μια φορά η αξιοπιστία της περιβόητης εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" του Θέμου Αναστασιάδη (aka Κομιστής). Στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας, φιλοξενείται(;) δήλωση του Κλάους Μαζούχ, του μέλους της τρόικας που εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).


Ήδη από χθες το απόγευμα, η ΕΚΤ...


...διέψευσε επίσημα την εφημερίδα ξεκαθαρίζοντας ότι ουδέποτε ο κ.Μαζούχ έκανε κάποια δήλωση ή έδωσε κάποια συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα. Η διάψευση έγινε μέσω Twitter...


...με το ακριβές κείμενο να είναι το εξής:

Contrary to what is being reported in some Greek media, Klaus Masuch of the ECB did not make any sort of statement on Greek wages and pensions and most definitely not to Proto Thema newspaper. The position of the ECB, as a member of the so-called troika, is that Greece has to live up to the commitments as agreed in the second memorandum.  

Η ελληνική εφημερίδα όμως με ανακοίνωση της υποστηρίζει:

"Το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ επιμένει 100% στην απόλυτη αυθεντικότητα του πρωτοσέλιδού μας το οποίο προήλθε έπειτα από απ' ευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τρόικα κ. Κλάους Μαζούχ.

Δεν αντιλαμβανόμαστε τις σκοπιμότητες μίας εντελώς αβάσιμης διάψευσης. Ελπίζουμε να μην επαναλαμβάνεται το σύνδρομο "Κριστίν Λαγκάρντ" η οποία διέψευσε αυτά που η ίδια είπε on air εναντίον των Ελλήνων και φυσικά δεν συμμετέχουμε σε κανένα παιχνίδι παραπληροφόρησης με "είπα ξείπα" του ελληνικού λαού.

Ο ίδιος ο κ. Μαζούχ έδωσε την άδεια στον συντάκτη μας να μεταφέρει την συγκεκριμένη δήλωση περί μη περαιτέρω μείωσης των μισθών, και από εκεί και πέρα το τι κάνουν ή θέλουν να κάνουν οι ποικιλώνυμοι διεθνείς οργανισμοί απέναντι στους Έλληνες το βλέπουμε όλοι κάθε μέρα με τις αντιφάσεις και τις συγκρούσεις μεταξύ τους. Αυτά κι αν χρειαστεί επανερχόμαστε".

Η απάντηση του δημοσιογράφου Γιώργου Δημητρομανωλάκη

"Εργάζομαι ως δημοσιογράφος περισσότερα από 23 χρόνια και έχω μακρά θητεία σε διάφορα ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, στο ραδιόφωνο του ALPHA και αλλού.

Πάντα προσέχω ιδιαίτερα να μεταφέρω με ακρίβεια τα λεγόμενα των συνομιλητών μου. Την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από προσπάθεια αρκετών μηνών, συνομίλησα με έναν εκ των επικεφαλής της τρόικας, τον κ. Κλάους Μαζούχ. Υπήρξε μεταξύ μας μια ολιγόλεπτη κουβέντα περί των ζητημάτων που απασχολούν την Ελλάδα, όπως τους μισθούς, τους φόρους, τις συντάξεις, το τραπεζικό σύστημα, την φημολογούμενη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδος και ΕΕ -ΔΝΤ και άλλα.

Θέματα, τα οποία ο κ. Μαζούχ γνωρίζει εκ βαθέων, ως μέλος της τρόικας των δανειστών της Ελλάδος για περίπου δύο χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ως τεχνοκράτης ήταν πολύ προσεκτικός σε ό,τι έλεγε. Αφού μου εξέφρασε τις θέσεις του σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, ρωτήθηκε εάν κάτι από όλα αυτά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί δημοσιογραφικά.

Απάντησε ότι η συζήτηση ήταν off the record. Μετά από επιμονή, εξήγησε ότι η συζήτηση αναφορικά με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ότι δηλαδή "έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα της δεκαετίας του 1990, δηλαδή σε επίπεδα ικανοποιητικά για την τρόικα, σε αντίθεση με τις τιμές που δεν έχουν υποχωρήσει σημαντικά", θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί δημοσιογραφικά, δηλαδή on the record. Αυτά σε αποκατάσταση της τάξης και της αλήθειας".


Το θέμα είναι κάτι παραπάνω από σοβαρό καθώς ναι μεν έχουμε συνηθίσει πια στα κίτρινα και προπαγανδιστικά δημοσιεύματα του Πρώτου Θέματος αλλά αυτή τη φορά είναι πιθανό η εφημερίδα να έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Αναρωτιέμαι αν με το θέμα θα ασχοληθεί είτε η Δικαιοσύνη είτε η ΕΣΗΕΑ.