Μια πλήρης αποδόμηση της νέας διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ

18.12.12

Ο Έλληνας καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Παύλος Ελευθεριάδης διάβασε και σχολιάζει εκτενώς τη νέα διακήρυξη του ενωμένου ΣΥΡΙΖΑ:


Η πτώση του τείχους το 1989 αποκάλυψε τη γύμνια και βαρβαρότητα των κομμουνιστικών καθεστώτων της ανατολικής Ευρώπης. Μυθιστορήματα, ιστορικές έρευνες, μαρτυρίες και κινηματογραφικές ταινίες έχουν πλήρως περιγράψει την φύση των κομμουνιστικών δικτατοριών, τις φυλακίσεις, τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, τις διαρκείς απειλές και στερήσεις και εν τέλει την ταπείνωση των λαών που...



...ζούσαν το όνειρο του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Ως αποτέλεσμα των αποκαλύψεων αυτών, δεν υπάρχουν πια κομμουνιστές στην Ευρώπη ως υπολογίσιμη δύναμη. Κομμουνιστικά κόμματα είναι σήμερα γραφικά κατάλοιπα, αδιάφορα συνήθως στην πολιτική ζωή.

Δυστυχώς  δεν ισχύει το ίδιο στην Ελλάδα. Διάβασα ολόκληρη την πρόσφατη Διακήρυξη του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, του κόμματος που είναι σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση και ελπίζει σύντομα να κυβερνήσει. Το κείμενο αυτό, που υπερψηφίστηκε από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στις 2 Δεκεμβρίου, είναι ένα νέο, άτεχνο και στριφνό κομμουνιστικό μανιφέστο της εποχής μας.

Η Διακήρυξη χρησιμοποιεί μια γλώσσα υψιπετή, συγκαταβατική και διδακτική. Η Διακήρυξη καλεί τον λαό σε πόλεμο με όλα τα μέσα εναντίον ενός πανίσχυρου και πανούργου εχθρού. Ο εχθρός, δηλαδή το «αυτοί» που απειλεί διαρκώς το «εμείς», είναι το «κεφάλαιο». Στην δεύτερη σελίδα της διακήρυξης ο πραγματικός ρόλος του παρουσιάζεται με τον πιο βίαιο και απειλητικό τρόπο:
«Σήμερα, το παγκοσμιοποιημένο μεγάλο κεφάλαιο με τις διάφορες συνιστώσες του εξακολουθεί να εξαντλεί τα περιθώρια κερδοφορίας από τις χώρες του λεγόμενου «τρίτου κόσμου», οδηγώντας τους λαούς στην πλήρη εξαθλίωση και προξενώντας τα μεγάλα ρεύματα της οικονομικής μετανάστευσης. Οι τοπικοί πόλεμοι εξαπλώνονται, νέοι εξαπολύονται, οι εστίες έντασης πολλαπλασιάζονται και στους οικονομικούς μετανάστες προστίθενται οι μετανάστες-πρόσφυγες, θύματα των πολέμων» (σ. 2)

Στην επόμενη  σελίδα, το «κεφάλαιο» πάει να κάνει τα ίδια στην ανεπτυγμένη Ευρώπη:
«Αναζητώντας  διαρκώς νέα πεδία κερδοφορίας, το κεφάλαιο έχει στραφεί προς τις  αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Αποσκοπεί να εξομοιώσει τελικά την  Ευρώπη ολόκληρη με τις χώρες του  «τρίτου κόσμου» και να επαναφέρει τις σχέσεις κεφαλαίου-εργασίας σε σχέσεις ανάλογες με εκείνες που  χαρακτήριζαν την Αγγλία τον 19ο αιώνα. Έτσι, το κοινωνικό κράτος διαλύεται, η δημόσια περιουσία εκποιείται προς όφελος των ιδιωτών κεφαλαιούχων, το κόστος της εργασιακής δύναμης συμπιέζεται στο έπακρο και η ανεργία εκτινάσσεται σε πρωτοφανή επίπεδα. Η εξυπηρέτηση των αναγκών των «αγορών» ανάγεται σε υπέρτατο νόμο...» (σελ. 3)

Το «κεφάλαιο» είναι προφανώς πολύ δραστήριο. Ποιός το οδηγεί; Είναι ένας άνθρωπος, ή πολλοί; Είναι τα κέρδη της Apple; Eίναι οι αποταμιεύσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων της Ευρώπης και της Αμερικής; Είναι οι Τράπεζες; Είναι και οι σείχηδες της Μέσης Ανατολής; Πουθενά δεν μαθαίνουμε. Το «κεφάλαιο» κρύβεται στις σκιές. Ίσως μόνον μαρξιστές «οικονομολόγοι» ξέρουν τί είναι το «κεφάλαιο» - και η Διακήρυξη μας διαβεβαιώνει ότι οι συντάκτες της  έλαβαν υπ’ όψη τους «κάθε σημαντική συμβολή που έχει δει το φως από την εποχή του Μαρξ» (σ. 9). Ας είναι.

Το κεφάλαιο αναζητεί κέρδος, μας λέει η Διακήρυξη, και παντού οδηγεί τους λαούς στην εξαθλίωση. Είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες εξαθλιωμένοι; Οποιοσδήποτε έχει ταξιδέψει στην Ευρώπη γνωρίζει ότι αυτή η περιγραφή του κόσμου στερείται οποιασδήποτε βάσης αλήθειας. Στην Ευρώπη η ανοικτή οικονομία έχει οδηγήσει σε ανάπτυξη και ελευθερία. Στην Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία και Σκανδιναβία – και σε μεγάλο βαθμό και στις ΗΠΑ - η οικονομική ανάπτυξη μοιράζεται συστηματικά σε όσους έχουν ανάγκη μέσω του κοινωνικού κράτους, που χρηματοδοτείται από αυστηρά επιβαλλόμενη φορολογία σύμφωνα με προοδευτικές κλίμακες φορολογίας.

Το μεγαλύτερο ψέμα της Διακήρυξης είναι η υποτιθέμενη «διάλυση» του κοινωνικού κράτους στην ΕΕ. Το κοινωνικό κράτος στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, και τουλάχιστον στις μεγαλύτερες, είναι σήμερα εξαιρετικά γενναιόδωρο. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης το στηρίζουν. Ακόμα και οι Άγγλοι Συντηρητικοί, που θεωρούνται από πολλούς στη χώρα μας βάνδαλοι «νεοφιλελεύθεροι», είναι θερμοί υποστηρικτές του κοινωνικού κράτους και της δωρεάν υγείας, μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που διαφημίστηκε τόσο επιτυχημένα στην τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων (όπου παιδάκια από το Νοσοκομείο Παίδων του Λονδίνου και προσωπικό από το δημόσιο και εντελώς δωρεάν Εθνικό Σύστημα Υγείας χόρεψαν στο Ολυμπιακό Στάδιο).

Η συνέχεια εδώ.