Θόδωρος Σκυλακάκης: Ιδιωτικά μονοπώλια και νέοι ολιγάρχες

19.12.12

Παραθέτω ένα απόσπασμα από άρθρο του ευρωβουλευτή Θόδωρου Σκυλακάκη στην Αthens Voice:


Πάρτε για παράδειγμα τον ΟΠΑΠ, η μονοπωλιακή θέση του οποίου ενισχύθηκε με την απόκτηση των λαχείων. Η τρόικα και η κυβέρνηση δημιούργησαν ένα μονοπώλιο στα τυχερά παιχνίδια εκτός διαδικτύου μέχρι το 2030. Το μονοπώλιο αυτό θα γίνει ιδιωτικό. Επειδή δεν μπορεί να αυξήσει το ποσοστό...



...κέρδους χωρίς να χάσει τους πελάτες, έχει κάθε λόγο να αυξήσει τα κέρδη του, αυξάνοντας μέσω της διαφήμισης τη συμμετοχή στο τζόγο και κρατώντας τα δελτία του ανώνυμα. Και οι δύο αυτές πρακτικές (που ακολουθούνται εν μέρει όλα τα τελευταία χρόνια), έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το λόγο ύπαρξης του μονοπωλίου, που είναι ο περιορισμός της έκτασης του τζόγου, για να αποφεύγεται ο εθισμός, και ο έλεγχος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Το ιδιωτικό μονοπώλιο που θα προκύψει και θα διαθέτει τον μεγαλύτερο ίσως διαφημιστικό προϋπολογισμό στην ελληνική αγορά, θα έχει τη δυνατότητα, αν τα θέματα αυτά δεν λυθούν άμεσα -προ της αποκρατικοποίησης- με το δραστικό περιορισμό της δυνατότητας διαφήμισης του ΟΠΑΠ και την καθιέρωση (νομοθετικά) επωνύμων δελτίων, να «αγοράσει» μιντιακή και πολιτική επιρροή για να συνεχίσει και να επεκτείνει αυτές τις πρακτικές.

Αντίστοιχα στο φυσικό αέριο η ενδεχόμενη αγορά των κρατικών δικτύων από φορείς που είναι ταυτόχρονα και ολιγοπωλιακοί διεθνείς προμηθευτές φυσικού αερίου, μπορεί να οδηγήσουν –αν δεν ληφθεί η σχετική πρόνοια- σε δέσμευση της χώρας με μακροχρόνιες ακριβές συμβάσεις και παρεμπόδιση του ανταγωνισμού.

Ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα σχέση διαπλοκής και μια νέα κατηγορία ισχυρών οικονομικών παραγόντων με ολιγαρχικά χαρακτηριστικά, που θα επηρεάζουν και θα ελέγχουν μέσω (και για τη διατήρηση) του μονοπωλιακού τους κέρδους, όχι μόνο την οικονομική ζωή στους τομείς ενδιαφέροντός τους αλλά και την πολιτική ζωή, είναι υπαρκτός.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ.