Σε έκθεση του Ινστιτούτου, που υπενθυμίζεται ότι διαπραγματεύτηκε με την ελληνική κυβέρνηση το PSI, περιγράφονται επίσης...
...και τα σημεία που θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή των επενδυτών στο προσεχές διάστημα.
Πρόκειται για:
1. Την ολοκλήρωση του ελέγχου της τρόικας εντός του Απριλίου.
2. Τα στοιχεία που ανακοινώνονται αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
3. Η ολοκλήρωση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων των εν Ελλάδι κυπριακών τραπεζών στην ελληνική τράπεζα.4. Το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια διάχυση του προβλήματος της Κύπρου στην Ελλάδα.
Πάντως, το IIF, υποστηρίζει ότι ο προϋπολογισμός του 2012 έκλεισε εντός στόχων, αλλά ο έλεγχος της τρόικας δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω της διαφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για το πώς θα μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων. Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στο διάστημα 2010-2012 έχουν συνταξιοδοτηθεί από το Δημόσιο 90.853 υπάλληλοι, όταν στην προηγούμενη τριετία (2007-2009) είχαν συνταξιοδοτηθεί 58.058 εργαζόμενοι.
Πέραν αυτών, από τα στοιχεία που παρουσιάζει το IIF, προκύπτει ότι ο Μάιος θα είναι καθοριστικός μήνας για την Ελλάδα. Και αυτό γιατί, τότε η χώρα θα πρέπει να αποπληρώσει 9,3 δισ. ευρώ λήξεις χρέους, εκ των οποίων τα 5,5 δισ. ευρώ αφορούν σε ομόλογα και τα υπόλοιπα σε έντοκα γραμμάτια.
Πηγή: ΣΚΑΙ
Σχόλιο Παραπολιτικής: Μακάρι να είναι τα πράγματα έτσι για τις ελληνικές τράπεζες αν και η ανακεφαλαιοποίηση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό.
Κατά τα λοιπά, συμφωνώ απόλυτα με την εκτίμηση του IΙF για τον μήνα Μάιο. Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση έχει ξοδέψει ξανά αρκετό χρόνo, την ώρα μάλιστα που το Eurogroup μοιάζει να φλερτάρει με τις πιο σκληρές λύσεις των τελευταίων ετών.