Αριστερούς διόριζε στην ΕΡΤ η...Νέα Δημοκρατία και μάλιστα με κομματικά κριτήρια

30.6.13

Του Ιάσονα Καρανίκα

Ένα απόσπασμα από την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας για την ΕΡΤ τράβηξε το ενδιαφέρον μου: « Στη  ΕΡΤ διέπραξαν σφάλματα όλοι όσοι κυβέρνησαν μέχρι τώρα και επωφελήθηκαν ιδιαίτερα όλοι όσοι δεν κυβέρνησαν. Ασφαλώς και το ΠΑΣΟΚ διόριζε και η ΝΔ διόριζε, αλλά, γιατί μ' αρέσει να τα λέω όλα ξώπορτα (sic), και οι δύο διόριζαν  κυρίως ανθρώπους της αριστεράς. Εμείς λοιπόν είπαμε τέρμα σ' αυτά. Η νέα δημόσια τηλεόραση θα είναι μακριά από κομματικές επιρροές και θα στελεχωθεί αξιοκρατικά.» Είμαι ο μόνος που βλέπει μια αντίφαση στα λόγια αυτά;

Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός μας λέει ότι σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διόριζαν αναξιοκρατικά...



...αριστερούς στην ΕΡΤ, στο μέλλον θα διορίζει χωρίς κομματικά κριτήρια. Μα αν έως τώρα διόριζαν με κομματικά κριτήρια γιατί διόριζαν αριστερούς; Και αν δεν διόριζαν με κομματικά κριτήρια γιατί κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για αναξιοκρατία στην ΕΡΤ; Για το ΠΑΣΟΚ ίσως να μπορεί κανείς να πιστέψει ότι διόρισε και κάποιους αριστερούς με στόχο να επεκταθεί και σ’ αυτό τον χώρο. Για τη ΝΔ όμως;

Αν πράγματι η ΝΔ διόριζε, όπως ισχυρίζεται ο κ. Σαμαράς, αριστερούς στην ΕΡΤ, τότε δύο ενδεχόμενα υπάρχουν: είτε τα κριτήρια ήταν αξιοκρατικά, προς τιμήν των προηγούμενων κυβερνήσεων, και διορίζονταν αριστεροί, ανεξάρτητα από την κομματική τους τοποθέτηση, επειδή έτυχε αυτοί να είναι πιο άξιοι, είτε παρουσιάζεται η παγκόσμια πρωτοτυπία η ΝΔ να είναι το πρώτο κόμμα στον κόσμο που διορίζει αναξιοκρατικά και με κομματικά κριτήρια τους ιδεολογικούς του αντιπάλους και τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, μεροληπτώντας έτσι κατά των δικών της ψηφοφόρων.

Αυτό το παράλογο αποτέλεσμα προκύπτει βέβαια αν πιστέψει κανείς ότι ο κ. Σαμαράς εννοεί αυτά που λέει. Ωστόσο αν αντικαταστήσουμε τη λέξη «αξιοκρατικά»  με τις λέξεις «από τα δικά μας τα παιδιά» τότε- και μόνο τότε- το σκεπτικό του κ. Σαμαρά βγάζει νόημα. Αν δηλαδή υποθέσουμε ότι ο κ. Σαμαράς θεωρεί ως «άξιους» τους ημέτερους και ως εξ ορισμού «ανάξιους» τους αριστερούς, το αποτέλεσμα είναι απολύτως λογικό και δικαιολογεί το ένθερμο χειροκρότημα των κυρίων Δένδια και Βορίδη.

Ουσιαστικά ο κ. Σαμαράς, κάνοντας αυτή την αναφορά στο μεγάλο αριθμό αριστερών στην ΕΡΤ και αποδίδοντάς τον σε αναξιοκρατία υπόσχεται ότι θα εκδιώξει τους αριστερούς από τον χώρο αυτό, με διάφορες μεθοδεύσεις τύπου ΝΕΡΙΤ. Ικανοποιεί έτσι ένα χρόνιο αίτημα της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, που είναι η μείωση της επιρροής της αριστεράς στον χώρο του πνεύματος και του πολιτισμού ευρύτερα. Ουσιαστικά λέει «είπαμε τέρμα στους διορισμούς αριστερών, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα προσλάβουμε ακατάλληλους προκειμένου να μας είναι αρεστοί».

Είναι θεμιτό για μια παράταξη να θέλει να αυξήσει την ιδεολογική της επιρροή στο χώρο του πολιτισμού. Ωστόσο, για να γίνει αυτό πρέπει να διαθέτει η παράταξη αυτή και τις ανάλογες προσωπικότητες και να μπορεί να επιδείξει πολιτιστική προσφορά. Πολύ περισσότερο, μια τέτοια αύξηση της επιρροής δεν γίνεται με αυταρχικά μέτρα εκδίωξης των  πολιτικών αντιπάλων από τη δημόσια τηλεόραση, υπό το πρόσχημα της εξυγίανσης.  Διαφορετικά καταλήγει κανείς να “δημιουργεί” τεχνητά δήθεν πνευματικούς ανθρώπους με μοναδικό πραγματικό προσόν την πίστη στον αρχηγό. Όπως εύστοχα επισημαίνει ο Ανδρέας Πετρουλάκης στο άρθρο του «Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου», το περιβάλλον του κ. Σαμαρά, σε αντίθεση με αυτό του αείμνηστου Κ. Καραμανλή, στερείται προσωπικοτήτων που θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν σε μια γνήσια πνευματική «αντεπίθεση» του συντηρητικού χώρου και που η προβολή τους δεν θα συνιστούσε ευνοιοκρατία.

Η απενοχοποίηση της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα, που ξεκίνησε με το ΛΑΟΣ και συνεχίστηκε με την άνοδο της Χρυσής Αυγής και τη νίκη του Αντώνη Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά.  Καλλιεργείται έτσι κλίμα διχαστικής πόλωσης, με προφανή στόχο να συσπειρωθεί το δεξιό ακροατήριο γύρω από τη ΝΔ, ανεξαρτήτως στάσης απέναντι στο Μνημόνιο. Το μένος του περιβάλλοντος Σαμαρά κατά των αριστερών τους εμποδίζει να διδαχθούν ακόμα και από το παρελθόν της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε διορίσει στην ΕΡΤ το Μάνο Χατζιδάκι και το Δημήτρη Χορν. Η Νέα Δημοκρατία του σήμερα διόρισε τον Αιμίλιο Λιάτσο.