Αποχώρησε από τη Δράση ο Αντύπας Καρίπογλου

3.3.14


Την αποχώρηση του από τη Δράση ανακοίνωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος του κόμματος κ. Αντύπας Καρίπογλου, κοινοποιώντας στο Facebook την επιστολή που απέστειλε στο κόμμα και στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αποχωρεί για να συνεχίσει να πολιτεύεται «χωρίς να ντρέπεται».

Αναλυτικά:

Πριν πέντε χρόνια τέτοιες μέρες, το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, μια μικρή ομάδα ανθρώπων σβήναμε και γράφαμε την διακήρυξη ενός νέου, διαφορετικού κόμματος. Είμαι περήφανος, γιατί σε μια εποχή που σχεδόν οι μισοί συμπολίτες μας χειροκροτούσαν την «θωρακισμένη οικονομία» της ολέθριας κυβέρνησης της ΝΔ και οι άλλοι μισοί σχεδίαζαν την επέλαση για να αποτελειώσουν την χώρα, ήμουν μέλος μια μικρής μειοψηφίας που δεν περιορίστηκε να προειδοποιήσει για την επερχόμενη καταστροφή, αλλά εκτέθηκε σε μάχη και πρότεινε λύσεις.

Η Δράση κάλεσε από την πρώτη στιγμή σε συστράτευση όλους τους προοδευτικούς πολίτες για να αγωνιστούμε για την ελευθερία, την δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την ευτυχία των ανθρώπων αυτής της χώρας.

Στα πέντε χρόνια που πέρασαν υπηρέτησα την προσπάθεια αυτή από όλες τις θέσεις ευθύνης και ήμουν παρών σε όλες τις εκλογικές μάχες. Αξιώθηκα την μεγαλύτερη τιμή από όλες, να επιλεγώ από τους ανθρώπους της Δράσης ως primus inter pares στην πιο δύσκολη στιγμή της. Σήμερα, ακόμη και αυτή η ιδιότητα του απλού μέλους με βαραίνει.

Η ανάγκη για την συνεργασία των προοδευτικών πολιτών, των πολιτών που συμμερίζονται την αγάπη για την ελευθερία και την δημοκρατία και που αντιλαμβάνονται ότι μόνο η κοινή προσπάθεια μπορεί να δώσει ελπίδα είναι επιτακτικότερη από ποτέ. Και απαιτείται μια συνολική πολιτική πρόταση, γιατί το πρόβλημα του τόπου μας είναι πολιτικό, όχι οικονομικό. Το αίτημα για μείωση της φορολογίας ακινήτων, δεν με καλύπτει, όσο κι αν συμφωνώ μ’ αυτό.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να σου αναθέτουν βαρειές ευθύνες οι φίλοι και οι συνεργάτες. Αισθάνομαι ευγνώμων προς όλους για την τιμή αυτή. Όπως αισθάνομαι ευγνώμων προς όσους δούλεψαν και κατορθώσαμε κατά την διάρκεια της θητείας μου όχι μόνο να αποτρέψουμε την διάλυση της Δράσης, αλλά να την μεγαλώσουμε. Αυτονόητο είναι ότι κάθε επιτυχία τους ανήκει και κάθε λάθος βαρύνει αποκλειστικά εμένα. Είμαι βέβαιος ότι με αυτούς θα συναντηθούμε πάλι, εξ άλλου την ίδια μάχη εξακολουθούμε να δίνουμε.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Στέφανο Μάνο γιατί μου έδωσε όλα αυτά τα χρόνια την ευκαιρία να πολιτεύομαι χωρίς να ντρέπομαι. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω, γι’ αυτό και αποχωρώ.
Καλή τύχη σε όλους μας.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Τον κ. Καρίπογλου τον εντόπισα πριν από 2-3 χρόνια στο Facebook και ήταν ένας από τους χρήστες του μέσου με τους οποίους συμφωνούσα 9 στις 10 φορές στα όσα έγραφε και παρατηρούσε.

Αρκετά αργότερα κατάλαβα ότι είχε τόσο ενεργό ρόλο στη Δράση, ώστε να διατελέσει και πρόεδρος της μετά την παραίτηση του Στέφανου Μάνου και μέχρι την εκλογή του Θεόδωρου Σκυλακάκη, η οποία από ότι φαίνεται είχε σημαντικό κόστος στη συνοχή του κόμματος.

Γνωρίζω προσωπικά ότι ο κ. Καρίπογλου ήταν από τους ελάχιστους που συμμετείχαν στις διάφορες, κυρίως παρασκηνιακές (με την καλή έννοια), διεργασίες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου χωρίς να θέτει 10.000 όρους και χωρίς πρώτα να φροντίζει να προστατεύσει και να μεγαλώσει το δικό του «μαγαζάκι» ενώ παράλληλα η Δράση υποστήριζε δημόσια ένα σωρό τολμηρές θέσεις σε κόντρα των υστερικών καιρών. Όλα αυτά τα πέτυχε ενώ παράλληλα ήταν, ίσως ο μόνος, πρόεδρος κόμματος που ζούσε μόνιμα στην επαρχία κι όχι κάπου κοντά στην Αθήνα αλλά στη μακρινή Δράμα.

Διαφώνησα κάθετα και οριζόντια μαζί του για τη στάση που τήρησε στο κλείσιμο της ΕΡΤ, πιστεύω ακράδαντα ακόμα ότι έκανε λάθος τότε αλλά θα ήμουν άδικος αν σήμερα στεκόμουν σε αυτό, μηδενίζοντας τη συνολική αξιοπρεπή και παραγωγική παρουσία του στα δημόσια πράγματα της χώρας.

Πιστεύω ότι θα αποτελέσει σημάδι θετικής αλλαγής της ελληνικής κοινωνίας αν άνθρωποι όπως ο κ. Καρίπογλου καταφέρουν να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου. Μιας και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να πολιτεύεται και επειδή ίσως να έχω κάποιες υποψίες για τον τρόπο που τελικά θα το κάνει, του εύχομαι καλή επιτυχία.