«Αστική ψήφος διαμαρτυρίας το Ποτάμι»

31.3.14

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας δημοσκοπήσεων ALCO, Κώστας Παναγόπουλος, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. Μεταξύ άλλων, είπε:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι -και σε επίπεδο λειτουργίας των κομμάτων εντός του κοινοβουλίου-, έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο. Οι τακτικές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που υιοθετήθηκαν χτες ήταν σαφώς προσανατολισμένες στις κάλπες...

Ένα στοιχείο είναι αμετάβλητο, τουλάχιστον όπως το καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις τον τελευταίο καιρό. Η  τεράστια ρευστότητα σε επίπεδο καταγραφής των απόψεων της κοινωνίας, κάτι λογικό, αν σκεφτεί κανείς πόσο μπερδεμένοι είμαστε όλοι σε σχέση με όσα συμβαίνουν. Η Ελλάδα από πλευράς καταγραφής δημοσκοπήσεων, βρίσκεται στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φάση, όπου είναι ξεκάθαρο ότι θέλουμε κάτι διαφορετικό, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό το έχουμε ή θα μπορούσαμε να το αποκτήσουμε ή ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του...

Όταν συζητούμε σήμερα για τη δυναμική των κομμάτων, εκτιμώ ότι αφετηρία μας θα πρέπει να είναι τα ποσοστά του Μαΐου του 2012 και όχι του Ιουνίου. Στις εκλογές του Ιουνίου πάρα πολλοί Έλληνες δάνεισαν την ψήφο τους για πάρα πολλούς λόγους. Έτσι λοιπόν -αν θέλετε-, η ακριβής καταγραφή είναι αυτή των ποσοστών του Μαΐου, όπου τα κόμματα κινήθηκαν στη λογική του 17-19%».

-Για την τελευταία δημοσκόπηση της ALCO.

«Δημοσκοπικά δεν θα έλεγα ότι πρόκειται για ανατροπή. Έτσι και αλλιώς το τελευταίο οκτάμηνο, οι διαφορές υπέρ του όποιου πρώτου κόμματος  στις καταγραφές των δημοσκοπήσεων ήταν της τάξης της 1 ή δύο μονάδων. Πράγματι άλλαξε το προβάδισμα. Ωστόσο, δεν είναι κάτι που έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο, δηλαδή η κυβέρνηση να περνά ξανά μπροστά από την αντιπολίτευση στις δημοσκοπήσεις, ήταν λίγο πριν τις εκλογές του 2000, όταν το ΠαΣοΚ, με αρχηγό τον κ. Σημίτη πέρασε λίγο μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία που είχε αρχηγό τον κ. Καραμανλή και θυμάστε ότι είχαμε οδηγηθεί και σε οριακό εκλογικό αποτέλεσμα... Έχουμε αλλαγή στο προβάδισμα και δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Ένα είναι βέβαιο και νομίζω ότι είναι και σαφές. Ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, δεν εμφάνισε ποτέ τέτοια δυναμική που να ξεκαθαρίζει το δημοσκοπικό τοπίο, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Πέρασε κάποια στιγμή μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία , στα τέλη του 2013. Το συγκεκριμένο προβάδισμα δεν έγινε ποτέ ευρύ ούτε και  έφτασε ποτέ σε μεγάλα ποσοστά».

-Για το Ποτάμι.

«Δεδομένης της διάθεσης της κοινωνίας να αναζητήσει καινούρια πράγματα, θα έλεγα ότι οι δημοσκοπικές καταγραφές του νέου κόμματος είναι λογικές. Έχει μία σταθερή καταγραφή γύρω στο 8% στις ευρωεκλογές. Το στοίχημα είναι αν θα πείσει μέχρι τέλους ότι αποτελεί το καινούργιο και το διαφορετικό που αναζητούμε και σε ποιο βαθμό...

Οι πολίτες που το επιλέγουν ηλικιακά ανήκουν στην μεσαία κατηγορία, δηλαδή  από 25 έως 44 χρόνων. Είναι λίγο περισσότερο γυναίκες απ' ότι άνδρες, ισόρροπα κατανεμημένες στο λεκανοπέδιο και στην περιφέρεια ενώ  πολιτικά προέρχονται από παντού. Ποσοστιαία το μεγαλύτερο κομμάτι προέρχεται από τη Δημοκρατική Αριστερά, αλλά έχει ικανές μετακινήσεις και από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και από τη Νέα Δημοκρατία και παραπάνω από το ΠαΣοΚ. Με μια διαφορά όμως. Οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι που είχαν ήδη πάρει αποστάσεις από τα κόμματα τα οποία είχαν επιλέξει τον Ιούνιο του 2012... Είχαν κάνει άλλες επιλογές και άλλαξε η κατεύθυνση της μετακίνησής τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μέρος των πολιτών που επέλεγαν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πριν εμφανιστεί το “Ποτάμι” και είχαν επιλέξει το ΠαΣοΚ τον Ιούνιο του 2012, τώρα επιλέγουν το “Ποτάμι”. Το ίδιο συμβαίνει και με κάποιους από τη Νέα Δημοκρατία. Η μετακίνηση προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει περιοριστεί και ένα μέρος μόνο κατευθύνεται προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Θα έλεγα ότι είναι μία αστική ψήφος διαμαρτυρίας και αναζήτησης του διαφορετικού... Το γεγονός ότι σταθεροποιείται σε υψηλά ποσοστά παραπέμπει και σε μια καλή εμφάνιση  του , ποσοστιαία , στις ευρωεκλογές».

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.