Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι ο χθεσινός

31.3.14


Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν δοκιμάζεται στην εξουσία, με δεδομένες τις επιδόσεις της κυβέρνησης, θα έπρεπε να είχε απογειωθεί.

Για να είχε όμως συμβεί κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να αποτελεί μια στιβαρή, συγκροτημένη και στοιχειωδώς υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση. Μια τέτοια αντιπολίτευση χρειαζόταν τούτη την κρίσιμη ώρα η χώρα. Ενώ θα ωφελείτο και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ εκπέμποντας αξιοπιστία. Με τη σημερινή του πορεία όμως στερείται δυναμικής και αγκομαχά.

Η αχίλλειος πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ ανευρίσκεται στην εντολή που του έδωσε το εκλογικό σώμα στις μάχες του 2012 και που πήγε χαμένη. Οι ψηφοφόροι, οργισμένοι με τα παραδοσιακά κόμματα, μετέτρεψαν τον ΣΥΡΙΖΑ από περιφερειακό κόμμα σε «κόμμα εξουσίας» βάζοντάς τον στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Του έδωσαν λοιπόν ένα νέο ρόλο με εντολή να προσαρμοστεί στον ρόλο αυτό και να εγκαταλείψει εκείνο που ήταν πριν. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, με λίγες εξαιρέσεις, πίστεψε αυτάρεσκα πως οι ψηφοφόροι τον επέλεξαν για ένα ληγμένο παρελθόν. Έμεινε στάσιμος. Έχασε έτσι τη φρεσκάδα, που του προσέδιδε κυρίως ο ηγέτης του, ως το βασικό του πλεονέκτημα.

Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι, σε μεγάλο βαθμό, ο χθεσινός. Είναι λαϊκίστικος. Δεν προτείνει ούτε ένα αντιδημοφιλές μέτρο. Έχει ταυτίσει το ριζοσπαστισμό του με τον κρατισμό. Αναζητά πρότυπα στην οικονομική πολιτική της περιόδου 1981 - 1985, που άνοιξε την πόρτα για τον δρόμο προς την άβυσσο. Προτείνει εξωπραγματικά πράγματα, που δεν πείθουν ούτε εκείνους, που προτίθενται να τον ψηφίσουν. Διατηρεί ένα μωσαϊκό ομάδων, συχνά ακραίων, που αν και δεν εκφράζουν την κεντρική του κατεύθυνση, κινούνται στα όρια της πολιτικής παραφροσύνης προκαλώντας μέγιστη ανασφάλεια στους ψηφοφόρους: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη γίνει κόμμα», είπε πρόσφατα στιβαρό στέλεχός του.

Μια εύστοχη ανάλυση από τον Γιάννη Λούλη στην Ημερησία εδώ.

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.