Ανισότητα για όλους

30.4.14


Ένας καλός τρόπος να αποφύγετε το τέρας του δημόσιου διαλόγου στην Ελλάδα, είναι να απασχολήσετε για περίπου 1.5 ώρα την οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης σας με το ντοκιμαντέρ «Ανισότητα για όλους».

Ο πρωταγωνιστής Robert Reich δεν είναι κανένας τυχαίος. Έχει διδάξει σε μερικά από τα πλέον σημαντικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ, έχει διατελέσει υπουργός Εργασίας στην πρώτη θητεία του Μπιλ Κλίντον στο Λευκό Οίκο ενώ κατά το παρελθόν έχει εργαστεί δίπλα και σε άλλους Αμερικανούς προέδρους.

Με πολύ λίγα λόγια, με το ντοκιμαντέρ αυτό επιχειρεί να αναδείξει τις τεράστιες -κυρίως- μισθολογικές και φορολογικές ανισότητες που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ στα χρόνια που οδήγησαν στη μεγάλη οικονομική κρίση του καιρού μας. Καταρρίπτει επίσης και τον δημοφιλή μύθο που παρουσιάζει τους εκατομμυριούχους απλώς ως καλοπροαίρετους «δημιουργούς θέσεων εργασίας» ενώ παράλληλα αναδεικνύει τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει η Δημοκρατία από τον συνεχώς αυξανόμενο ρόλο των lobby στη χάραξη δημόσιας πολιτικής.

Νομίζω ότι το ντοκιμαντέρ αυτό ανήκει στην κατηγορία εκείνων των προγραμμάτων που κανείς τα παρακολουθεί κρατώντας σημειώσεις, αναζητώντας κυρίως αφορμές να ψάξει παραπάνω το θέμα παρά να ψυχαγωγηθεί με την παραδοσιακή έννοια του όρου, όπως αυτός χρησιμοποιείται στη βιομηχανία του θεάματος.

Αξίζει τον χρόνο σας. Ακόμα και αν δεν συμφωνήσετε απόλυτα, σίγουρα θα σας προβληματίσει.

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.