Η μισή συζήτηση για τη Θράκη

23.4.14


Με αφορμή το αυτογκόλ του ΣΥΡΙΖΑ με τη  Σαμπιχά Σουλεϊμάν, έχει ανοίξει μια συζήτηση για τη Θράκη, για τις μειονότητες που ζουν εκεί, για τον ρόλο του Προξενείου της Τουρκίας στην περιοχή κ.α.

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα από την περιοχή, ξέρουν πολύ καλά ότι αυτή η συζήτηση που έχει ξεκινήσει είναι τελείως αποπροσανατολιστική και θα τολμούσα να πω και κάπως επικίνδυνη, πόσο μάλλον από τη στιγμή που διεξάγεται με όρους καθαρά επικοινωνιακούς, ως μια ακόμα καλή ευκαιρία να ασκηθεί κριτική στην Αξιωματική Αντιπολίτευση.

O ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα μεγάλο λάθος με την υποψηφιότητα της συγκεκριμένης γυναίκας, λάθος που δείχνει την πλήρη άγνοια του κόμματος για τις ευθύνες που έχει αναλάβει μαζί με το ποσοστό του 27% των εκλογών του 2012. Δεν μπορεί ένα μεγάλο πια κόμμα να επιλέγει από όλη τη μειονότητα μια αμφιλεγόμενη γυναίκα που εκπροσωπεί μια φοβερά μικρή ομάδα ανθρώπων χωρίς να γνωρίζει ότι αυτό θα προκαλέσει αντιδράσεις.

Από εκεί και πέρα όμως, θλίβομαι πραγματικά και ανησυχώ για μια χώρα της οποίας οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το συγκεκριμένο εθνικά ευαίσθητο θέμα όπως ο Θεόδωρος Πάγκαλος, μπορούν για λίγα ψηφαλάκια, να τοποθετούνται δημόσια με τέτοια ανευθυνότητα.

Τώρα έμαθαν όλοι για τον ρόλο του Τουρκικού Προξενείου στην περιοχή; Δεν είχαν ακούσει ποτέ ξανά τίποτα; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο κόμμα που δίστασε να κατεβάσει έναν υποψήφιο χωρίς την έγκριση του; Δεν ξέρουν καμία ιστορία πολιτευτών της περιοχής που από εκλογές σε εκλογές αλλάζουν κόμματα και μεταφέρουν μαζί τους τις ψήφους τους; Δεν γνωρίζουν το ύψος του budget και των δυο πλευρών για την περιοχή; Τόση αθωότητα στις μέρες μας;

Να γίνει λοιπόν η συζήτηση για τη Θράκη αλλά να διεξαχθεί σωστά και να γίνει ολόκληρη, όχι με όρους «καλού» και «κακού» που προκαλούν χαμόγελα σε όσους γνωρίζουν την περιοχή. Μέχρι τότε, ας φροντίσει επιτέλους το ελληνικό Κράτος να απαλλάξει τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών από την ανάγκη να ανήκουν σε κάποιο στρατόπεδο για να επιβιώσουν.

Εν έτη 2014, η φτώχεια και ο αναλφαβητισμός εξακολουθούν να κρατούν τους μουσουλμάνους της Θράκης σε αδυναμία διεκδίκησης των δικαιωμάτων που αναλογούν στους πολίτες μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν αυτό δεν αλλάξει, το Προξενείο και οι διάφοροι «πρόξενοι» θα συνεχίσουν να λύνουν και να δένουν.

--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.