Η μάχη για τον δήμο της Αθήνας δεν έχει ακόμα κριθεί

13.5.14


Η ιστορική νίκη του Γιώργου Καμίνη το 2010 στις δημοτικές εκλογές της Αθήνας αποδείχθηκε καθοριστική για να καταφέρει η πρωτεύουσα να «αντέξει» κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, χάρη στη χρηστή διαχείριση του νυν δημάρχου της.

Θυμίζω ότι στον α' γύρο των εκλογών του 2010 ο Γιώργος Καμίνης ήρθε δεύτερος με 28,38%, μακριά από το φαβορί Νικήτα Κακλαμάνη που κατάφερε να συγκεντρώσει 34,97%. Τελικά, στον β' γύρο έγινε η ανατροπή και με διαφορά μερικών χιλιάδων ψήφων ο Καμίνης τα κατάφερε.

Σε αυτές τις εκλογές, ο Γιώργος Καμίνης θα είναι αυτός ο νικητής του α' γύρου, αν και δύσκολα το ποσοστό του θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που συγκέντρωσε ως 2ος στον α' γύρο του 2010. Φαντάζομαι λοιπόν ότι γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν ότι το αποτέλεσμα του α' γύρου δεν εξασφαλίζει και πολλά σε κανέναν.

Αν και γενικά είμαι αισιόδοξος για τη θετική έκβαση και αυτής της εκλογικής μάχης, με αγχώνουν αρκετά οι όροι διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα. Μέχρι σήμερα, ο Καμίνης δεν μοιάζει να έχει καταφέρει να επιβάλει τη δική του ατζέντα στη δημόσια συζήτηση και η ακροδεξιά ατζέντα Σπηλιωτόπουλου μπορεί να μην ενισχύει τον εμπνευστή της αλλά καταφέρνει σε κάποιο βαθμό να πλήξει τον Καμίνη.

Επίσης, το ψηφοδέλτιο της παράταξης Καμίνη είναι μεν γεμάτο σοβαρούς και καταξιωμένους ανθρώπους αλλά οι περισσότεροι από αυτούς δεν διαθέτουν κάποια φοβερή εμπειρία από εκλογές κι από τον τρόπο που εξασφαλίζονται οι ψήφοι. Έτσι ήταν εν μέρει και το 2010 αλλά τότε υπήρχε και η ανεπιφύλακτη στήριξη του κραταιού ακόμα ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου που προσέφερε πολλά σε επίπεδο μηχανισμών. Αν χάσεις τη μάχη στις γειτονιές του δήμου, κανείς δεν θα θυμάται ότι -αναπάντεχα- σε στήριζαν όλα τα συστημικά ΜΜΕ. Το Mega και η Καθημερινή δεν κερδίζουν εκλογές.

Νομίζω λοιπόν ότι στις δυο εβδομάδες που μένουν μέχρι την τελική μάχη του β' γύρου, ο Γιώργος Καμίνης θα πρέπει να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα από τη ρητορική περί οικονομικής εξυγίανσης του δήμου και να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο όραμα του για την επόμενη τετραετία, τονίζοντας παράλληλα ότι την επομένη των εκλογών, αυτός θα είναι ο μόνος που θα συνεχίζει να ασχολείται με την Αθήνα, καθώς Σπηλιωτόπουλοι, Κακλαμάνηδες και Καπερνάροι θα επιστρέψουν στα κομματικά μαντριά τους.

Υ.Γ Θα ήταν όλα καλύτερα για τον Καμίνη αλλά οι διάφοροι ανθυποπαράγοντες της Κεντροαριστεράς σταματούσαν να επιχειρούν να πάρουν κάτι από την επιτυχία του όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες.