Η Νέα Δημοκρατία σίγουρα έχασε (και το ξέρει)

26.5.14


Παρατηρώ ότι κάποιοι είναι πρόθυμοι να συζητούν για μήνες για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε ή κέρδισε χθες τις Ευρωεκλογές αλλά ελάχιστα πρόθυμοι να ασχοληθούν με το ποσοστό που τελικά έλαβε η Νέα Δημοκρατία.

Το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά, παρά την πρωτοφανή στήριξη από τα ΜΜΕ και το δίλημμα περί σταθερότητας, κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 22,74% ποσοστό που απέχει πάρα πολύ από το 29,66% των εκλογών του Ιουνίου του 2012 και θυμίζει πιο πολύ το 18,85% των εκλογών του Μαΐου εκείνης της χρονιάς. Σε απόλυτους αριθμούς, τη Νέα Δημοκρατία ψήφισαν 1.264.867 πολίτες, δηλαδή λίγοι μόνο παραπάνω από τους 1.192.103 που την είχα προτιμήσει εκείνο τον Μάιο, τότε δηλαδή που κατέγραψε τη χειρότερη εκλογική επίδοση στην Ιστορία της.

Λίγες μέρες πριν, η Παραπολιτική είχε τονίσει ότι μπορεί η Νέα Δημοκρατία να αποδειχθεί ο αδύναμος κρίκος αυτής της κυβέρνηση, κάτι που χθες επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά, παρόλο που οι αναλυτές των τηλεοπτικών παραθύρων διατύπωσαν την παράδοξη άποψη ότι δυναμική δεν αναπτύσσει το κόμμα που κερδίζει αλλά αυτό που...έρχεται δεύτερο.

Παρ' όλα αυτά, είμαι βέβαιος ότι στη Συγγρού και στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι χθες έχασαν αλλά και τι ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα πρόκειται να τους στερήσει. Κατά το παρελθόν, η Παραπολιτική έχει τονίσει ότι το βασικό διαπραγμευτικό όπλο αυτής της κυβέρνησης εντός κι εκτός συνόρων ήταν το «αν δεν σας αρέσουμε, έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ». Πλέον, όλοι γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αργά ή γρήγορα, θα έρθει και η απειλή της Νέας Δημοκρατίας θα αρχίσει να συγκινεί όλο και λιγότερους.

Από τα χρόνια που ανέτρεψε συνειδητά μια κυβέρνηση και μετά εξαφανίστηκε από την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί παρά να γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν ότι το σύστημα δεν έχει συναισθήματα κι ότι θα είναι πάντα πρόθυμο να φωνάξει «ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο νέος βασιλιάς», αν αυτό είναι αναγκαίο για την επιβίωση του.

Πάνω από όλα, η Νέα Δημοκρατία έχασε χθες το μονοπώλιο αλληλεπίδρασης με κάθε λογής συμφέροντα εντός κι εκτός Ελλάδας. Όπως στις Κάννες προτάθηκε στον ανερχόμενο τότε Αντώνη Σαμαρά να συμμετάσχει στην ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Ελλάδας, έτσι και τώρα πολλοί θα αρχίσουν να ρωτούν και τον Τσίπρα για πολλά. Έχει ο καιρός γυρίσματα...