Το πάθημα με το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης να γίνει μάθημα για την κυβέρνηση

14.6.14


Την πλήρη αποτυχία της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο δείχνουν οι αριθμοί που δόθηκαν στην δημοσιότητα το πρωί της Πέμπτης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», τη σεζόν 2012- 2013 την πρώτη φορά που εφαρμόστηκε ο αυξημένος φόρος στο πετρέλαιο καταγράφηκε απώλεια εσόδων 300 εκατ. ευρώ και μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης 71% σε σύγκριση με την σεζόν 2011-12, δηλαδή πριν την εφαρμογή του αυξημένου φόρου στο πετρέλαιο.

Την σεζόν 2013-2014 καταγράφηκε μείωση στην κατανάλωση κατά 66,6% σε σύγκριση με την σεζόν 2011-12 και τα έσοδα κινήθηκαν κάτω του στόχου του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Μάλιστα από την εξίσωση ο φόρος που εισέπραξε το δημόσιο αυξήθηκε κατά 150 εκατ. ευρώ, όμως ο φόρος από ΦΠΑ μειώθηκε κατά 550 εκατ. ευρώ, δηλαδή το δημόσιο είχε ζημιά 400 εκατ. ευρώ.

Με λίγα λόγια, οι Έλληνες και κρύωναν αλλά και αυτή τους η θυσία δεν είχε τελικά κάποιο αντίκρυσμα, κάτι που θεωρητικά θα ήταν αρκετό για να βρεθούν εκτός υπουργείου Οικονομικών διάφοροι «υπεύθυνοι», αν και ήδη λόγω ανασχηματισμού κάποιοι αποχώρησαν.

Χθες, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος άνοιξε το χορό των σχετικών τοποθετήσεων τονίζοντας τα αυτονόητα:

Η αποτυχία των μέτρων για καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων πρέπει να οδηγήσει στην αλλαγή πολιτικής στον τομέα αυτόν. Η κοινωνία δε μπορεί να υφίσταται υπερβολική οικονομική επιβάρυνση, περιορισμό της δυνατότητας για θέρμανση και περιβαλλοντικές συνέπειες. Ούτε είναι δυνατόν να εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

Η κοινή λογική επιβάλλει να αποφασιστεί εντός του καλοκαιριού η μείωση του φόρου κατανάλωσης καυσίμων. Οι εμβαλωματικές λύσεις, όπως το επίδομα  θέρμανσης, δεν βοηθούν.

Δεν είναι επιτρεπτό να αναμένουμε το φθινόπωρο για να ξανασυζητηθεί, υπό την πίεση του χρόνου, ένα γνωστό θέμα. Τα νοικοκυριά πρέπει να έχουν δυνατότητα να σχεδιάσουν εγκαίρως τον οικονομικό προγραμματισμό τους για τον χειμώνα.