Ένας απαισιόδοξος Ομπάμα εφ' όλης της ύλης για Ρωσία, Μέση Ανατολή και Κίνα

9.8.14


Συνέντευξη σε ένα από τους πιο σημαντικούς δημοσιογράφους του καιρού μας, τον Thomas Friedman των New York Times, παραχώρησε Μπάρακ Ομπάμα απαντώντας σε πλήθος ερωτήσεων για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

O πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο Πούτιν «μπορεί και να εισβάλει» στην Ανατολική Ουκρανία ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη στάση της Κίνας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάποιες φορές φορές εύχεται η χώρα του να έμοιαζε περισσότερο με την Κίνα, δηλαδή να ήταν μία υπερδύναμη από την οποία κανείς δεν περιμένει να επέμβει. Απαισιόδοξος εμφανίστηκε και ως προς το ενδεχόμενο άμεσης επίλυσης του Παλαιστινιακού.

Αξίζει να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του στους New York Times ή έστω τη σύνοψη της στα ελληνικά από την Καθημερινή. Εύχομαι να μην διαβάζουμε κάποτε αυτή τη συνέντευξη για να διαπιστώσουμε τι πίστευε η ηγεσία των ΗΠΑ κατά την έναρξη ενός νέου Ψυχρού Πολέμου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, μπορεί να βρείτε ενδιαφέρον και το πρόσφατο άρθρο του Λουκά Τσούκαλη στην Καθημερινή της Κυριακής υπό τον σαφή τίτλο «Όταν οι θεοί τυφλώνουν τους άρχοντες».