Θα μας φάνε τις δουλειές τα ρομπότ; Στη Silicon Valley έχουν διχαστεί

9.8.14


Πριν από μερικούς μήνες, ο Bill Gates υποστήριξε ότι ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν από ρομπότ με τη συζήτηση στις ΗΠΑ να έχει πια ανάψει για τα καλά χωρίς όμως να υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ επιστημόνων, ερευνητών και επιχειρηματιών.

Σε έρευνα του Pew Research Center στην οποία συμμετείχαν 2.551 άνθρωποι που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες, όλοι συμφώνησαν ότι τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη θα έχουν αλλάξει την καθημερινότητα των ανθρώπων μέχρι το 2025 αλλά διαφώνησαν έντονα μεταξύ τους για το τι αυτό θα σημαίνει για την οικονομία και την απασχόληση.

Για παράδειγμα, o Mike Liebhold από το Institute for the Future εκτιμά ότι η μαζική κατασκευή ρομπότ θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας ανά τον κόσμο αλλά σε αναπτυγμένες περιοχές όπως οι ΗΠΑ και η Ε.Ε η χρήση των ρομπότ θα αντικαταστήσει πολλές θέσεις εργασίας.

Αντίθετα, ο Hal Varian από το οικονομικό τμήμα της Google είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξος για το μέλλον υποστηρίζοντας ότι ο καθένας προτιμά περισσότερες θέσεις εργασίας με λιγότερη δουλειά για τους εργαζομένους.

Περισσότερες απόψεις από την ίδια έρευνα μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό ρεπορτάζ των New York Times.