Οι επιστολές Τρισέ σε Ιρλανδία και Ελλάδα γκρεμίζουν οριστικά τους αντιμνημονιακούς μύθους

7.11.14


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιστολές που έστειλε στην έναρξη της ευρωπαϊκής κρίσης σε Ιρλανδία και Ελλάδα ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, οι οποίες και αποκαλύπτουν τον τρόπο που ξεκίνησαν όλα.

Παραθέτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το ρεπορτάζ του In.gr:

Τα «διλήμματα» που έθετε με επιτακτικό τρόπο ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  Ζαν Κλοντ Τρισέ σε κυβερνήσεις της ευρωζώνης προκειμένου να ακολουθήσουν συγκεκριμένες οικονομικές πολιτικές ήλθαν εκ νέου στη δημοσιότητα μετά τη δημοσίευση επιστολών της περιόδου 2010 τις οποίες είχε ανταλλάξει ο κ. Τρισέ με τον τότε υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας Μπράϊαν Λένιχαν.

Σύμφωνα με τις επιστολές αυτές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απείλησε με διακοπή της χρηματοδότησης προς το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα στα τέλη Νοεμβρίου 2010  εάν η Ιρλανδία δεν ζητούσε την άμεση υπαγωγή της σε Μνημόνιο και σε πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης. Οι επικριτές της πρακτικής αυτής κάνουν λόγο για ξεκάθαρη παρέμβαση στη δημοσιονομική πολιτική κρατών και υποστηρίζουν πως ο Ζαν Κλοντ Τρισέ «εκβίασε» το Δουβλίνο να ζητήσει ένα σχέδιο διάσωσης στα τέλη του 2010.
(...)
Αλλά δεν ήταν μόνον η Ιρλανδία που βρέθηκε από την ΕΚΤ μπροστά σε διλήμματα. Πέντε μήνες αργότερα, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ απηύθυνε ίδιου περιεχομένου επιστολή στον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ξεκαθαρίζοντας πως εάν η Ελλάδα ζητούσε αναδιάρθρωση χρέους μέσω επιμήκυνσης των πληρωμών , η Κεντρική Τράπεζα θα απέκλειε τις ελληνικές τράπεζες από τη δυνατότητα έκτακτης χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα (ΕΛΑ), ενώ δεν θα έκανε επιλέξιμα και τα χρεόγραφα που εξέδιδε ή που εγγυούταν το Ελληνικό Δημόσιο.

Στη σχετική επιστολή ο κ. Τρισέ ανέφερε: «Γράφω για να σας ενημερώσω περί των σοβαρών κινδύνων που θα αναλάμβανε η ελληνική κυβέρνηση αν στην τρέχουσα συγκυρία επεδίωκε την αναπροσαρμογή του χρέους της, ακόμα και σε εθελοντική βάση», ενώ σε άλλο σκέλος τόνιζε πως «η επιδίωξη αυτής της στρατηγικής θα έθετε την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας σε ευρώ σε μείζονα κίνδυνο».

Παρ' όλα αυτά, κάποιοι στην Ελλάδα εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η είσοδος της χώρας στο Μνημόνιο ήταν ένα δόλιο σχέδιο του Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο βέβαια υιοθέτησε πρώτη η...Ιρλανδία.