180 δεν υπάρχουν, ίσως μόνο υπάρξουν πολύ περισσότεροι

7.12.14


Εδώ και κάποιες ημέρες, από το κυβερνητικό στρατόπεδο καταγράφεται μια ιδιαίτερη αισιοδοξία σχετικά με την συγκέντρωση των ψήφων 180 βουλευτών που θα οδηγήσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η υπεραισιοδοξία αυτή καταγράφεται και στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Θα μου επιτρέψετε να διατηρήσω τις αμφιβολίες μου, με την επιφύλαξη των αποψινών τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Κατά την εκτίμηση μου, 180 βουλευτές αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κι αυτό δυσκολεύει και τις προσπάθειες της κυβέρνησης στις συζητήσεις με τα πρόσωπα που θα μπορούσα να προταθούν.

Παρ' όλα αυτά, δεν θεωρώ απίθανο να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή αλλά όχι με την οριακή ψήφο 180 βουλευτών. Θεωρώ ότι υπάρχουν κάποιες πιθανότητες συνεννόησης της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω του τρομακτικού οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα, συνεννόηση που θα περιλαμβάνει δηλαδή και συμφωνία σε μεταγενέστερη ημερομηνία προώρων εκλογών. Σε μια τέτοια περίπτωση, νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί ο Φώτης Κουβέλης.

Σήμερα, δίνω 30% πιθανότητες σε αυτό το σενάριο.