Μήνυμα Ολάντ στα ελληνικά κόμματα: Να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα σας

5.1.15


«Μόνο η Ελλάδα μπορεί να λάβει την απόφαση για την παραμονή της στην ευρωζώνη» επισήμανε την Κυριακή σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, ο Φρανσουά Ολάντ, στον απόηχο του δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ότι το Βερολίνο θεωρεί αντιμετωπίσιμη μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Όσον αφορά το επίμαχο δημοσίευμα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, αναφέροντας ότι «δεν είναι ώρα για να κάνουμε οποιαδήποτε εκτίμηση». «Η επόμενη ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας. Εναπόκειται μόνο στην Ελλάδα να αποφασίσει» σημείωσε.

«Οι Έλληνες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν το πεπρωμένο τους όμως, ταυτόχρονα, υπάρχουν δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και πρέπει να γίνουν σεβαστές» σημείωσε o γάλλος πρόεδρος ερωτηθείς για την πιθανότητα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

O Ολάντ δεν λέει καμιά φοβερή σοφία, το μόνο που μας θυμίζει είναι ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη θεωρείται αυτονόητο ότι όταν υπογράφεις ένα χαρτί, δεσμεύεσαι από το περιεχόμενο του, είτε είσαι αριστερός είτε δεξιός είτε οτιδήποτε άλλο.

Η δήλωση του Προέδρου της Γαλλίας αφορά το ίδιο τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και την εσχάτως ξανά αντιμνημονιακή Νέα Δημοκρατία. Είναι άλλο πράγμα το πολιτικό αίτημα χαλάρωσης της ασκούμενης πολιτικής κι άλλο το «σχίζω τα Μνημόνια επειδή έτσι γουστάρω».