Θεόδωρος Φορτσάκης, χειρότερος κι από τον Πελεγρίνη

14.1.15

Στα μέσα Ιουλίου, όταν και έγινε γνωστό ότι ο Θεόδωρος Φορτσάκης εκλέχθηκε στη θέση του νέου πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, κόντρα στον γενικότερο ενθουσιασμό, είχα γράψει ένα άρθρο υπό τον σαφή τίτλο «Δεν αρκεί η αποχώρηση Πελεγρίνη για καλύτερες μέρες στο ΕΚΠΑ».

Τότε, σημείωσα τα εξής:

Ο κ. Φορτσάκης είναι τυχερός καθώς διαδέχεται ίσως τον χειρότερο πρύτανη στην ιστορία του ιδρύματος και ο πήχης γι' αυτόν είναι εκ των πραγμάτων πολύ χαμηλά, κάτι που ελπίζω να μην αποδειχθεί καταστροφικό για το Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Διαθέτοντας προσωπική γνώμη για τη θητεία του κ. Φορτσάκη στην προεδρία της Νομικής, εκτιμώ ότι  θα πρέπει άμεσα να απεγκλωβιστεί από τη λογική των ίσων αποστάσεων και του χαμηλότερου δυνατού «πολιτικού κόστους» καθώς για να αντιμετωπιστεί το χάλι του Πανεπιστημίου Αθηνών θα χρειαστούν τολμηρές αποφάσεις. 

Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω τον κίνδυνο της «ιδρυματοποίησης» στο κτήριο της Πρυτανείας καθώς τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, ένας πρύτανης για να μπορέσει να τα καταφέρει, θα πρέπει να ζει μέσα στην καθημερινότητα των τμημάτων που διοικεί. Άλλο να σου λένε «δεν υπάρχουν καθαρίστριες» κι άλλο να βλέπεις από μόνο σου τη βρώμα και να αντιλαμβάνεσαι άμεσα την κατάντια. 

Τέλος, το Παρίσι είναι μια πράγματι όμορφη πόλη αλλά η έδρα του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι η...Αθήνα. 

Πριν από λίγες μέρες, ο κ. Φορτσάκης τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, αφού πρώτα είχε προσπαθήσει να φιλοτεχνήσει ένα προφίλ δήθεν μεταρρυθμιστή πρύτανη, μόνο και μόνο επειδή τσακώθηκε για ένα δευτερεύον θέμα με αριστεριστές φοιτητές όταν στον χώρο της Πρυτανείας έφτασαν οι τηλεοπτικές κάμερες.

Η ζημιά που προκαλεί η υποψηφιότητα Φορτσάκη στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι τεράστια. Ο τυχοδιώκτης που φώναζε και καλά «έξω τα κόμματα από τα πανεπιστήμια», όχι μόνο δεν προχώρησε την παραμικρή αλλαγή αλλά κατάφερε να ταυτίσει κι όλες τις αλλαγές που χρειάζεται το Δημόσιο Πανεπιστήμιο με την αντιδημοφιλή ακροδεξιά Νέα Δημοκρατία. Δεν ήταν εύκολο αλλά κατάφερε να αποδειχθεί μεγαλύτερος τυχοδιώκτης κι από τον ανεκδιήγητο Πελεγρίνη.

Μιας και υπήρξα φοιτητής της Νομικής Σχολής στα χρόνια της προεδρίας του κ. Φορτσάκη, τότε που τα πρωινά ήταν κατά του νόμου Διαμαντοπούλου και τα απογεύματα φανατικά υπέρ του, η επιλογή του δεν μου προκαλεί την παραμικρή έκπληξη.

Αυτό που θέλω να συγκρατήσετε είναι ότι πιο πολύ κι από τον ίδιο τον Φορτσάκη, ξεφτιλίστηκαν οι φανατικοί ειδήμονες που τον υποστήριζαν οι οποίοι δεν έχουν την παραμικρή επαφή με το ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο αλλά νομίζουν ότι είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιες λύσεις αρμόζουν στα προβλήματα του.

Φτάνει πια με την παραγωγή κατά φαντασίαν μεταρρυθμιστών!