Η Τρόικα ίσως φύγει αλλά θα είναι σαν να μην έχει φύγει

1.2.15


Πολύ έξυπνα για το εκλογικό τους ακροατήριο, Τσίπρας και Βαρουφάκης έθεσαν έναν οικονομικά ανούσιο στόχο ο οποίος όμως παράγει χρήσιμους πολιτικούς συμβολισμούς κι αυτός δεν είναι άλλος παρά ο...διωγμός της Τρόικας.

Τι ζητούν; Να πάψει να συζητά η ελληνική κυβέρνηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας και να συζητά θεσμικά με την Ε.Κ.Τ, την Κομισιόν και το Δ.Ν.Τ. Ποιοι αποτελούν την Τρόικα; Μα η Ε.Κ.Τ, η Κομισιόν και το Δ.Ν.Τ!

Ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο επικοινωνιακό κόλπο που επιχείρησε να κάνει και η προηγούμενη κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας βήμα προς την...εθνική ανεξαρτησία το ότι συνάντησε την Τρόικα στο Παρίσι κι όχι στην Αθήνα. Βέβαια, το φιάσκο δεν κατάφεραν να το αποφύγουν.

Με τον Τσίπρα να βρίσκεται στο μήνα του μέλιτος με τους Έλληνες πολίτες και με τη Νέα Δημοκρατία να απέχει από τον δημόσιο διάλογο, μια πιθανή κατάργηση της Τρόικας θα αποτελέσει μια τεράστια επικοινωνιακή νίκη για την κυβέρνηση η οποία όμως δεν θα αλλάξει σε τίποτα την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Οι εταίροι δεν έχουν κανένα φοβερό καημό με τη λέξη «Τρόικα». Ασχολούνται με την ουσία και αυτή είναι ότι δεν υπάρχει δάνειο χωρίς αυστηρή επιτήρηση, πόσο μάλλον εντός μιας νομισματικής ένωσης. Αν τα βρουν στους όρους της νέας βοήθειας με τον Τσίπρα, δεν θα τα χαλάσουν στο όνομα της ομάδας των εκπροσώπων τους ούτε στο μέρος των σχετικών συναντήσεων.

Το μόνο που αυτή τη στιγμή τους κρατά από το να πουν «Τρόικα τέλος για την Ελλάδα» είναι η παρουσία της και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες εύλογα θα ζητήσουν με τη σειρά τους ανάλογη μεταχείριση. Αν βρουν μια φόρμουλα που να τις ευχαριστεί όλες, η Τρόικα θα φύγει, η επιτήρηση θα μείνει όπως και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης περί ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.