Όπως και το 2010 υπέρ των προσπαθειών της κυβέρνησης Παπανδρέου, έτσι και τώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παρεμβαίνει στη δημοσιονομική κρίση της Ευρωζώνης και προτείνει αμοιβαίους συμβιβασμούς για να αποφευχθεί ένα Grexit.
Οι δηλώσεις Ομπάμα, σε συνέντευξη του στο CNN, επιβεβαιώνουν την κρισιμότητα των περιστάσεων καθώς είναι η πρώτη φορά από το 2012 που μέσα από τα λόγια ενός τόσο ισχυρού ηγέτη τίθεται θέμα παραμονής της Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Ομπάμα επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του κατά της γερμανικής εμπνεύσεως λιτότητας την οποία και αντιπαραβάλει με τη διαφορετική πολιτική που ίδιος επέλεξε μέσω της επεκτατικής πολιτικής της Fed για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης του 2008.
Μεταξύ άλλων, είπε:
-Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική.Νομίζω ότι η Ελλάδα για να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά από αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές, αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%. Αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία, ούτε το πολιτικό σύστημα.
-Νομίζω ότι αυτό (σ.σ η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη) θα απαιτούσε συμβιβασμούς απ' όλες τις πλευρές. Όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενέσκηψε πριν από μερικά χρόνια, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισής της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω απ' αυτή. Είναι μια κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει.
-Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες σε πολλές απ' αυτές τις χώρες. Αλλά, απ' αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις τη δημοσιονομική σταθερότητα, είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο.Με την Αθήνα και το Βερολίνο να δαιμονοποιούν προς το παρόν τον οποιονδήποτε συμβιβασμό, μένει να δούμε αν ο Ομπάμα θα εισακουστεί και πάλι. Κάποτε πάντως ο Σόιμπλε τον άκουσε, θυμηθείτε ένα ιστορικό τηλεφώνημα.