Ο Γιάνης Βαρουφάκης, όχι και τόσο άθελα του, προσέφερε μια ιστορική νομιμοποίηση στο Μνημόνιο κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία προσφέρεται για πλήθος σκέψεων και υποθέσεων.
Η ακριβής δήλωση του κ. Βαρουφάκη ήταν η εξής:
Θα καταθέσουμε και θα βάλουμε μπροστά βαθιές μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, ο Γενικός Γραμματέας του οποίου, ο κ. Άνχελ Γκουρία, έρχεται στην Αθήνα αύριο με στόχο να μας βοηθήσει –αυτός και ο Οργανισμός του- στον άρτιο σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων και τη διάφανη και αποτελεσματική παρακολούθηση της εφαρμογής τους.
Σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα προσθέσουμε περί το 70% των μεταρρυθμίσεων ή δεσμεύσεων που υπάρχουν στο υπάρχον μνημόνιο, δεσμεύσεις με τις οποίες ως σώφρονες άνθρωποι δεν έχουμε καμία αντίρρηση, εφόσον βεβαίως το 30%, που κρίνουμε απαράδεκτες, είτε μπουν σε αναστολή είτε αφαιρεθούν.Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε έδειξε ότι συμφωνεί με το 70% των μεταρρυθμίσεων, γι' αυτό και μέχρι πρόσφατα δεσμευόταν να καταργήσει ολόκληρο το Μνημόνιο «με ένα νόμο, με ένα άρθρο».
Η αλήθεια επίσης είναι ότι είναι ζήτημα αν κάποια από τις «μνημονιακές» κυβερνήσεις κατάφερε ποτέ να προωθήσουν ουσιαστικά έστω και το 50% των μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου καθώς ο μεγάλος καημός του ήταν να «διαπραγματευτούν» όσο το δυνατόν μικρότερες αλλαγές.
Το ερώτημα όμως είναι ένα: που θα ήταν η χώρα σήμερα αν το 70% των μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου είχε στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ κι από άλλες πολιτικές δυνάμεις; Πόσα δεινά θα είχαμε αποφύγει; Μήπως η Ελλάδα θα ήταν σήμερα εκεί που βρίσκεται η Ιρλανδία κι εκεί όπου οδεύει η Πορτογαλία, δηλαδή στην επιστροφές στις αγορές;
Γιατί όλοι αυτοί οι «σώφρονες άνθρωποι» έβαλαν την εκλογική τους επιτυχία πάνω από τη χώρα και δηλητηρίασαν τις ψυχές των Ελλήνων με προδοσίες, κρεμάλες και ψεκασμούς; Όλος αυτός ο χαμός έγινε για το ρημάδι το 30%; Δεν μας το έλεγαν τόσο καιρό;