Τώρα σίγουρα κατάλαβαν στην κυβέρνηση τι είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας

3.2.15


Την ώρα που τα ελληνικά ΜΜΕ παρουσίαζαν τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας να έχει σχεδόν προσχωρήσει στο ΣΥΡΙΖΑ, η Παραπολιτική αναρωτιόταν αν πράγματι κατάλαβε η κυβέρνηση τι είπε ο Σαπέν στον Βαρουφάκη.

Σήμερα πια πρέπει σίγουρα να κατάλαβαν. Αντιγράφω από το Euro2day:

Η νέα, αντιμνημονιακή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αρχίσει προσφέροντας δεσμεύσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες της Ελλάδας θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα, δήλωσε ο Μ. Σαπέν στο Reuters.
(...)Ωστόσο, το Παρίσι και το Βερολίνο δεν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος σε όλα τα ζητήματα. Αν και η Γερμανία έχει πει πως δεν βλέπει λόγο για κατάργηση των επιθεωρητών της τρόικας, τους οποίους απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση, ο Σαπέν υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξουν νέα εργαλεία με νέα ονόματα. Αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν, σημείωσε.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, πάντως, προειδοποίησε πως η Ελλάδα δεν θα κάνει «τσάμπα βόλτα» (free ride). Η Αθήνα λέει πως δεν θέλει παράταση του προγράμματος διάσωσης, το οποίο λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, και έχει ζητήσει να της δοθεί ένας μήνας προκειμένου να παρουσιάσει προτάσεις και επιπλέον χρόνο για να καταλήξει σε συμφωνία.
(...)Το πρώτο βήμα θα ήταν μια συμφωνία με την ΕΚΤ για τη βοήθεια στη ρευστότητα, και στη συνέχεια η Ελλάδα θα πρέπει είτε να αποδεχθεί παράταση της υφιστάμενης συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους είτε να συνάψει νέα συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα, υποστήριξε ο Μ. Σαπέν.
Αν και η Γαλλία έχει ανοίξει την πόρτα ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα για να αποπληρώσει τα χρέη της, ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του σε ό,τι αφορά οποιαδήποτε ακύρωση χρέους: «Δεν θα υπάρξει κούρεμα».
Ο Μ. Σαπέν χαιρέτισε την προσήλωση της κυβέρνησης Τσίπρα για μια συμφωνία που θα διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους, όμως επέστησε την προσοχή της Αθήνας να μην κάνει κινήσεις που θα τρομάξουν τους επενδυτές, τους οποίους θα χρειαστεί ώστε η χώρα να επιστρέψει σε αναπτυξιακή πορεία.