Αλιβιζάτος: Ολέθρια και αντιδημοκρατική επιλογή η κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στα ΑΕΙ

22.4.15


Ο Αριστείδης Μπαλτάς σαρώνει και τα τελευταία θεμέλια της μεταρρύθμισης Διαμαντοπούλου στα ΑΕΙ, την οποία πρώτοι ξήλωσαν Σαμαράς και Βενιζέλος με τη βοήθεια του Αρβανιτόπουλου, και όλο και περισσότεροι ανησυχούν για την τύχη του Δημοσίου Πανεπιστημίου.

Σε δραματικούς τόνους, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Nίκος Αλιβιζάτος τονίζει σήμερα στην Καθημερινή:
Παρότι διαφωνώ «κάθετα» με τις λοιπές νομοθετικές πρωτοβουλίες του κ. Μπαλτά, όπως είναι π.χ. η κατάργηση των Συμβουλίων ή η επαναφορά –με μοναδικά παγκοσμίως ποσοστά– της φοιτητικής συμμετοχής στη διοίκηση των πανεπιστημίων, τις σέβομαι. Διότι υπηρετούν ένα διαφορετικό οργανωτικό μοντέλο, το οποίο, παρότι, όπως πιστεύω, εμποδίζει την ανάπτυξη του ελληνικού πανεπιστημίου και το «άνοιγμά» του στον έξω κόσμο, έχει τη δική του λογική, εσφαλμένη ασφαλώς και κακομοίρικη, αλλά συνεκτική. Με αυτήν, άλλωστε, ζήσαμε τόσο χρόνια.
Δεν μπορώ να πω το ίδιο και για την κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Διότι αυτή δεν υπηρετεί καμιά απολύτως λογική, αλλά αποτελεί άτακτη υποχώρηση μπροστά στον ανορθολογισμό της σκοτεινής βίας, τον εφιάλτη δηλαδή των ελληνικών πανεπιστημίων. 
Γνωρίζοντας από παλιά τον σημερινό υπουργό Παιδείας, μου είναι αδύνατο να πιστέψω ότι ενέδωσε τόσο επιπόλαια σ’ ένα πείσμα. Και ότι θα δεχθεί να συνδεθεί το όνομά του με μια τόσο ολέθρια όσο και αντιδημοκρατική επιλογή.