H παραδοχή Τσακαλώτου που επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα διαπραγματευτικό σχέδιο

24.4.15


Σε μια σημαντική και συνάμα ιστορική παραδοχή προχώρησε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Ant1.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ημερησιας, δήλωσε ότι ήταν λάθος που η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε όλα τα χρήματα από τη διαπραγμάτευση της 20ης Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι μια νέα κυβέρνηση έχει και μια σχετική απειρία επάνω σε τόσο σοβαρά ζητήματα.

Αρχικά, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων στις 20 Φεβρουαρίου κατάφερε το...ακατόρθωτο: δηλαδή να συμφωνήσει στην παράταση του Μνημονίου αλλά χωρίς να πάρει ούτε 1 ευρώ.

Το σημαντικό όμως δεν είναι αυτό. Εδώ και αρκετές εβδομάδες, γράφω σχεδόν καθημερινά ότι προσωπικά αδυνατώ να καταλάβω τι είδους διαπραγματευτική τακτική είναι αυτή που επιβάλει σε μια κυβέρνηση να στραγγίξει όλα τα αποθεματικά του κράτους, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα δείξουν έλεος.

Σήμερα όμως, ο κ. Τσακαλώτος ουσιαστικά παραδέχεται ότι από τις 20 Φεβρουαρίου και μετά, η κυβέρνηση απλώς τρέχει να διορθώσει εκείνο το λάθος, ένα λάθος που είναι όλο δικό της και το πληρώνει ολόκληρη η χώρα. Δεν ξέρω πόσοι το κατάλαβαν αλλά ο κ. Τσακαλώτος σήμερα παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας «άλλος δρόμος» πέρα από την εξασφάλιση των δανεικών που μας προσφέρουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

Η επανάσταση μπορεί να περιμένει, ο διεθνής καπιταλισμός άντεξε και πάλι.