Τελική λύση με πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Δ.Ν.Τ;

15.4.15


Διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του Realnews στις Βρυξέλλες Θάνου Αθανασίου σχετικά με ένα πιθανό κρυφό σχέδιο για το ελληνικό χρέος και το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Παραθέτω ένα απόσπασμα του:
Συμφωνία με νέο δάνειο τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ και τη φιλική ονομασία «δάνεια έναντι μεταρρυθμίσεων» - αντί για... μνημόνιο - προτείνουν οι Ευρωπαίοι στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με στόχο την οριστική, συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα του δημοσίου χρέους και της εξυπηρέτησής του. Απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί τον Ιούνιο, εφόσον βεβαίως προηγουμένως υπάρξει κατάληξη στη συμφωνία-γέφυρα.
Η λύση προκρίνει την άμεση αποπληρωμή των ακριβών και βραχυπρόθεσμων δανείων του ΔΝΤ, με χαμηλότοκα μακροπρόθεσμα από τον EFSF/ESM, σε έναν συνδυασμό κινήσεων που, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Realnews, είναι σε γνώση και της Lazard, την οποία έχει προσλάβει η κυβέρνηση ως σύμβουλο για το δημόσιο χρέος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι σε γνώση της Lazard και των εταίρων, τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν μικρές λήξεις, μόλις 6 ετών και μέχρι το 2019 η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει επιστρέψει κεφάλαια ύψους 19 δισ. ευρώ. Αυτά τα 19 δισ. ευρώ αποτελούν τον μεγάλο όγκο των ελληνικών δανειακών αναγκών τα επόμενα χρόνια και μάλιστα με πολύ υψηλά επιτόκια της τάξης του 3% και του 4%.
Μια τέτοια λύση μου μοιάζει προσωπικά ιδιαίτερα ελκυστική, αν και φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι προϋπόθεση οποιασδήποτε συμφωνίας θα είναι η ψήφιση μέτρων από την ελληνική Βουλή.

Μιας και προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αρκετά τρελός για να επιχειρήσει τη ρήξη, εκτιμώ ότι μια τέτοια συμφωνία μπορεί να «πουληθεί» αποτελεσματικά στο εγχώριο ακροατήριο.