Απόλυτη ήττα της Πολιτικής και της Δημοκρατίας το ενδεχόμενο δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ

11.5.15


Με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει πριν από λίγο καιρό την αρχή, όλο και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συζητούν για το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος σχετικά με την πιθανή συμφωνία της χώρας με τους εταίρους της, αν και προσωπικά αδυνατώ να μαντέψω το ερώτημα.

Από ότι έχω καταλάβει, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει το δημοψήφισμα για να αναβαθμίσει τη λαϊκή εντολή που έλαβε από αντιμνημονιακή σε μνημονιακή, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει σε εθνικές εκλογές ή να πάψει να κυβερνά.

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πρόθυμος να εφαρμόσει ένα πιθανό τρίτο Μνημόνιο, αν ο ελληνικός λαός του δώσει το πράσινο φως μέσω δημοψηφίσματος, είναι απολύτως σοκαριστικό. Θυμίζει τα διάφορα αυταρχικά καθεστώτα που μέσω δημοψηφίσματων δήθεν προσφέρουν στους πολίτες τους τη δυνατότητα να αποφασίσουν δημοκρατικά για κάποια ζητήματα, υπό τον όρο ότι δεν θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία τους. Η Δημοκρατία θα κακοποιηθεί στο όνομα της...Δημοκρατίας.

Ανάλογη θα είναι και η ήττα της Πολιτικής. Θα ρίξουν οι πολίτες το κέρμα στην κατάλληλη τρύπα και το jukebox του ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίζει να παίζει μνημονιακές ή αντιμνημονιακές μελωδίες, ανάλογα με την τελική έκβαση του δημοψηφίσματος. Που καιρός για ιδέες και ιδεολογίες. Η καρέκλα πάνω από όλα...