Όσο παραμένουμε Μπανανία, ο ΦΠΑ για κάποιους θα είναι πάντα 0%

19.5.15


Για ακόμα μια φορά, μια ακόμα κυβέρνηση επιχειρεί να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου παίζοντας με τις κλίμακες του ΦΠΑ και τα κομπιουτεράκια έχουν κάνει ξανά την εμφάνιση τους για να βρεθούν οι νικητές και οι χαμένοι των νέων ρυθμίσεων.

Κατά την ταπεινή μου άποψη ως καταναλωτή, ουδέποτε το πρόβλημα με την είσπραξη του ΦΠΑ ήταν οικονομικής φύσης. Ο επιχειρηματίας που δεν θα κόψει απόδειξη, δεν το κάνει γιατί έχει υπολογίσει τι κερδίζει και τι χάνει αλλά κυρίως γιατί νιώθει ότι είναι μάλλον απίθανο να τον ελέγξει κάποιος. Κάποιοι μάλιστα νιώθουν ότι ακόμα κι αν ελεγχθούν, πάλι θα καταφέρουν να βρουν έναν τρόπο να γλιτώσουν το πρόστιμο και συνήθως έχουν δίκιο.

Αν μάλιστα η (σωστή) μετάβαση στο πλαστικό χρήμα γίνει άτακτα και με όρους «να βγει ο μήνας», τότε είναι που οι φοροφυγάδες θα στήσουν πάρτι καθώς οι ίδιοι οι καταναλωτές θα τους παρακαλάνε να πληρώσουν με μετρητά για να ξεμπερδεύουν. Όποιος μπορεί να αποφύγει την πληρωμή του ΦΠΑ, συνήθως το επιχειρεί και ελάχιστα τον απασχολεί αν είναι 23% ή 15%.

Αν το μαχαίρι δεν φτάσει στο κόκκαλο της λειτουργίας των εισπρακτικών μηχανισμών, τον ΦΠΑ θα συνεχίζουν να πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι, δηλαδή όλοι εκείνοι που δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά π.χ οι...τρισκατάρατες πολυεθνικές. Όσο βαρετό κλισέ κι αν ακούγεται πια μετά από τόσα χρόνια κρίσης, πάνω από όλα πρέπει να φτιάξουμε Κράτος.