ΣΕΒ: Έχουν γίνει αυτοσκοπός οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις, ζούμε τη μεγαλύτερη αστάθεια όλων των εποχών

22.5.15


Κάτι παραπάνω από δραματικοί είναι που χρησιμοποιεί ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την Ελληνική οικονομία κατηγορώντας το πολιτικό σύστημα για την πρόκληση ενός ιστορικά πρωτοφανούς χάους.

Παραθέτω μονάχα ένα απόσπασμα:
Ουδέποτε στην σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας υπήρξε μία τόσο παρατεταμένη περίοδος δυναμικής αστάθειας όσο αυτή που βιώνει η ελληνική οικονομία από τους τελευταίους μήνες του 2014 και μετά. Η χώρα βρίσκεται σε μία απίστευτη περιδίνηση. Η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να συνδιαλαγεί δημιουργικά με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη έχει δημιουργήσει ένα ζοφερό κλίμα αβεβαιότητας. Επιχειρήσεις και πολίτες ανησυχούν για το μέλλον της χώρας και βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να κινδυνεύουν να εξανεμισθούν. Οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις έχουν γίνει πλέον αυτοσκοπός και μονοπωλούν σε μεγάλο βαθμό το κυβερνητικό έργο. Ο χρόνος κυλά αμείλικτα χωρίς να γίνεται ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανακοινώνεται σχεδόν κάθε εβδομάδα, μόνο και μόνο για να ανανεωθεί η ανακοίνωση την επόμενη εβδομάδα. Αυτήν την εβδομάδα «αποκαλύφθηκε» σχέδιο Γιουνκέρ που μας δίνει μερική χρηματοδότηση, χωρίς όμως να αντιμετωπίζει το χρηματοδοτικό κενό Ιουλίου-Αυγούστου 2015. Η συνεχής διάψευση των προσδοκιών αναζωπυρώνει την αβεβαιότητα, αποδομώντας σταδιακά την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, που στο α’ τρίμηνο του 2015 εξακολουθεί να παραμένει σχετικά ισχυρή, αν και αναμένεται αποκλιμάκωση λόγω των αρνητικών προσδοκιών που εδραιώνονται πλέον στην οικονομία.
Έτσι, όμως, είναι αδύνατον να πάρει εμπρός η οικονομία. Πέραν της άρσης της βεβαιότητας, η τόνωση της αναπτυξιακής διαδικασίας απαιτεί ένα πιο φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Ήδη, διαμορφώνονται συνθήκες υπερφορολόγησης που αποθαρρύνουν την οικονομική δραστηριότητα και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι επενδυτές στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία απαιτούν σταθερούς κανόνες παιχνιδιού και κερδοφορία στα όρια του διεθνούς ανταγωνισμού. Κανένας επενδυτής δεν θα φέρει χρήματα στην Ελλάδα εάν οι προοπτικές κερδοφορίας είναι καλύτερες κάπου αλλού. Καμία επιχείρηση δεν θα επενδύσει εάν δεν μπορεί ούτε καν να υπολογίσει την αναμενόμενη κερδοφορία της επένδυσης επειδή το φορολογικό, νομικό, χωροταξικό, αδειοδοτικό, κλπ. περιβάλλον αλλάζει κάθε λίγο και λιγάκι. Τέλος, κανείς δεν θα αναλάβει επενδυτικές πρωτοβουλίες εάν υπάρχει αβεβαιότητα ως προς την εφαρμογή των κανόνων της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς, και σε μια χώρα όπου ενοχοποιείται η ιδιωτική πρωτοβουλία, και μπαίνουν εμπόδια ακόμη και στην λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων για πολιτικούς, πελατειακούς λόγους.