Καλυβάτσης: Δεν μας φταίει κανένας, οι Ευρωπαίοι μας δίνουν λεφτά και είναι λογικό να τα ζητάνε πίσω

22.5.15


Σπανίζουν οι ψύχραιμες φωνές στον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο στα χρόνια της κρίσης, καθώς οι περισσότεροι έχουν επιλέξει να χαϊδεύουν τα αυτιά των Ελλήνων κι ως εκ τούτου τα όσα είπε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο χαρισματικός Σωτήρης Καλυβάτσης έχουν ιδιαίτερη αξία.

Παραθέτω μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

-Δυστυχώς έχω και εγώ εφορία, ταλαιπωρία και τόσος κόπος πάει τζάμπα και στράφι. Το κράτος είναι το χειρότερο συνεταιράκι, γιατί άλλος συνέταιρος μπορεί να σου παίρνει τα μισά, αλλά σε βοηθά κιόλας. Δυστυχώς δεν μας βοηθά κανείς.

-Το μόνο που έχω να πω ότι αν τυχόν δεν αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε νοοτροπία, δεν μας φταίνε ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι Σουηδοί, ούτε κανένας άλλος. Κι αυτοί καλά κάνουν. Μας δίνουν λεφτά και τα θέλουν και πίσω, δεν είναι περίεργο αυτό.

-Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτού του είδους την αλητεία, ο κουμπάρος, ο τέτοιος, ο αυτό, ξέρεις ποιος είμαι εγώ, έχω έναν εκεί και θα πάρω τηλέφωνο. Θα έπρεπε να ντρέπεται ένας πατέρας και μια μητέρα να μεσολαβούν για να βάλουν ένα άχρηστο παιδί στο δημόσιο για να τρώει το ψωμί κάποιου άλλου και να είναι ένας αντιπαραγωγικός τεμπέλης. Και αυτό δεν γίνεται μόνο στο δημόσιο δυστυχώς, εδώ γίνεται και στο θέατρο και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

-Σκουπίζουμε το σπίτι μας και ρίχνουμε τη σκόνη στο διάδρομο και λέμε εντάξει θα την καθαρίσει η καθαρίστρια. Και μετά κάνουμε παράπονα στο διαχειριστή ότι δεν είναι καθαρά, Μην πας μακριά, μόνο τα σπίτια μας να δεις είναι αρκετό. Οι αρχαίοι και οι μεταγενέστεροι φτιάχναν αυτά που έφτιαχναν και εμείς με όλες τις δυνατότητες και τα υλικά που υπάρχουν σήμερα, έχουμε φτιάξει τις πόλεις που έχουμε φτιάξει. Ε, εμείς μένουμε μέσα σε αυτά τα σπίτια. Προφανώς τα σπίτια που έχουμε επιλέξει να φτιάχνουμε και χτίζουμε αντικατοπτρίζουν και την κουλτούρα μας και το επίπεδό μας και τα όλα μας και τη νοοτροπία μας.

-Είμαστε προβληματικοί και δεν μας φταίει κανένας, το λέω και το ξαναλέω καλύτερα να 'ρθουν οι Γερμανοί. Θα προτιμούσα κάποια στιγμή να έρθει μια κυβέρνηση γερμανική ή να κάνουμε μια πολυεθνική. Να μπορέσουμε να ψηφίσουμε ρε παιδί μου και να πούμε, εγώ θέλω πρωθυπουργό τη Μέρκελ, υπουργό τον οικονομικών το Βαρουφάκη, τυχαία αναφέρω τα ονόματα. Να κάνουμε μια πολυεθνική, γιατί τα δικά μας τα ρεμάλια δεν αξίζουν τον κόπο. Όλοι όσοι ασχολούνται με την πολιτική δεν κάνουν, μακριά.

Ολόκληρη η συνέντευξη στο News247.gr.