Γεροβασίλη: Δεν υποχωρούμε ως προς την αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά...μετά τις πρόωρες εκλογές!

6.8.15


Μια δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη περί πρόωρων εκλογών πρωταγωνίστησε χθες στην επικαιρότητα, στριμώχνοντας στα ψιλά γράμματα τη σημαντική αναφορά της στον εκλογικό νόμο.

Παραθέτω το απόσπασμα από τη συνέντευξη της στο ΒΗΜΑ FM:
Η πάγια αρχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και δεν υποχωρούμε ως προς αυτό, ούτε και αν υπάρχει και λόγος. (...) Δεν μπορούμε εμείς να ακολουθήσουμε αυτό το εκλογικό σύστημα. Δεν το αποδεχτήκαμε ποτέ. Ωστόσο θα ήθελα να σημειώσω ότι από την πλευρά της αντιπολίτευσης σήμερα δεν μπορεί να εκφράζονται και να κουνιούνται δάχτυλα από αυτούς οι οποίοι συνέταξαν και υπηρέτησαν την πολιτική με βάση όλα αυτά. Σήμερα, επειδή δε τους συμφέρει, στέκονται απέναντι ως να ήταν πάραυτα υποστηρικτές της απλής αναλογικής. Υπάρχει μια αντίφαση η οποία δε μπορεί να περάσει ασχολίαστη.
-Υπάρχει ένα θέμα μ` αυτό, όμως, και έχει να κάνει με την εκκρεμότητα του ενδεχόμενου προκήρυξης εκλογών. Πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι οι εκλογές, πρώτον και δεύτερον, σ` αυτή την περίπτωση, την περίπτωση που υπάρξει εκλογικός αιφνιδιασμός ή μη αιφνιδιασμός, υπάρξει μια προσφυγή στις κάλπες, εν πάση περιπτώσει…
Εάν θα υπάρξει προσφυγή στις κάλπες, στο μεσοδιάστημα, αυτές θα είναι με το παλιό εκλογικό νόμο, προφανώς.
-Άρα, αναφέρεστε σε αλλαγή, σε κάθε περίπτωση, μετά τις εκλογές.
Κοιτάξτε, είναι πιθανόν να γίνουν εκλογές το φθινόπωρο, είναι πιθανόν, χωρίς αυτό να προσδιορίζεται, διότι όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολυπαραγοντικό…
Από τη στιγμή που τα κόμματα της Αντιπολίτευσης προτίθενται να στηρίξουν μια αλλαγή του εκλογικού συστήματος, το ότι οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν με τον παλιό εκλογικό νόμο, αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και τίποτα περισσότερο.

Όπως και στην περίπτωση του...σκισίματος του Μνημονίου, έτσι και με το bonus των 50 εδρών, η καρέκλα είναι πάνω από την ιδεολογία. Πάνε οι εποχές του «καλπονοθευτικού νόμου» και των «πραξικοπημάτων». Τώρα έχουμε Πρώτη Φορά Αριστερά.